Preasfinţitul Episcop Iustin a slujit la Catedrala Istorică din Baia Mare alături de Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană

Preasfinţitul Episcop Iustin a slujit la Catedrala Istorică din Baia Mare alături de Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană

Duminică, 8 ianuarie 2017, Preasfinţitul Părinte Iustin al Maramureşului şi Sătmarului, păstrând tradiţia de început de an, a slujit la Catedrala Istorică din Baia Mare, cum este numită biserica cu hramul “Adormirea Maicii Domnului” din acest municipiu, având ca invitat de seamă pe Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Din sobor au făcut parte Pr. Dr. Vasile Augustin, vicar administrativ, Pr. Dr. Ştefan Cristian, consilier eparhial, Arhim. Dr. Casian Filip, eclesiarh al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, pr. Fabian Coroian, protopopul de Baia Mare, slujitorii sfântului locaş: pr. Marius Sabău, paroh, pr. Nicolae Varga şi pr. Adrian Terec, pr. Adrian Mihali, paroh în localitatea vecină Tăuţii de Sus.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul Catedralei, dirijat de Minodora Grumaz.

Hirotonire

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a hirotonit întru preot, pe seama acestei biserici, pe tânărul arhidiacon Ioan Daniel Tirean, inspector financiar-contabil la Episcopie, care va sluji, de azi în acest sfânt locaş.

Ioan Daniel Tirean a fost 8 ani, până la trecerea în eternitate, arhidiaconul Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Justinian, pe care l-a slujit cu mare ascultare şi devotament. El este căsătorit şi are o fetiţă, iar prima persoană pe care a binecuvântat-o, în faţa P.S. Episcop Iustin, a fost soţia sa şi, apoi, desigur, fetiţa.

Predică despre cuvintele care stau la baza mântuirii

În această duminică dedicată începutului propovăduirii Domnului, o predică densă a rostit în faţa credincioşilor Părintele Profesor Stelian Tofană, valabilă atât pentru preoţi, a căror obligaţie este de a duce credincioşii spre mântuire, cât şi pentru credincioşi, care se pot mântui doar respectând aceste câteva cuvinte: „Pocăiţi-vă, că s-a apropiat împărăţia cerurilor”. Sunt cuvinte rostite de  Sfântul Ioan Botezătorul în pustiul Iordanului, dar şi cuvintele cu care şi-a început activitatea publică şi Mântuitorul Hristos.

„Cu această chemare a Proorocului Pustiului, a Botezătorului şi a Înaintemergătorului Său, cu acest imperativ care a răsunat atunci, care răsună şi astăzi şi va răsuna până la sfârşitul lumii, ca unica chemare pe care, dacă o urmezi, ca unic sfat, ca unic imperativ, găseşti liniştea şi pacea în viaţa ta, în viaţa colectivităţii şi în viaţa omenirii”, a spus Părintele Profesor Stelian Tofană credincioşilor din Catedrala Istorică din Baia Mare.

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.