Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a participat, în Groşi Baia Mare, la dezvelirea bustului lui Dumitru Fărcaş, pe care l-a binecuvântat

Duminică, 23 ianuarie 2022, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a luat parte, în Groşi Baia Mare, la manifestările naţionale prilejuite de dezvelirea şi sfinţirea bustului celui mai mare taragotist pe care l-a avut neamul românesc – Dumitru Fărcaş, care a dus faima inegalabilului melos românesc, în primul rând din satul său de naştere, pe toate meridianele lumii. Bustul este operă în bronz a sculptorului Ioan Marchiş din Baia Mare şi a fost amplasat pe platoul din faţa Primăriei comunei Groşi.

Turnarea bustului şi organizarea manifestărilor au fost făcute de Consiliul Local şi Primăria Groşi Baia Mare, împreună cu Fundaţia „Dumitru Fărcaş”, a anunţat fiica Andreea.

„Astăzi suntem aici împreună ca să-i aducem prinos de recunoştinţă, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Îi mulţumim pentru tot ce a făcut, ne închinăm în faţa lui, venerându-l şi aducându-i acest puţin prinos, care este un semn al neuitării şi al nobleţii celor de la Groşi, al groşenilor şi al celor care l-au cunoscut şi din partea Bisericii o veşnică pomenire, neuitare şi promovare a valorilor, a personalităţilor. Biserica este instituţia care nu poate fi decuplată de la promovarea valorilor, a identităţii, a culturii, a credinţei, a folclorului, a limbii. Biserica este singura şi ultima frontieră care ne ajută să mergem mai departe şi să ne păstrăm filonul identitar, credinţa şi cultura noastră românească.”

Au luat cuvântul actorul Dorel Vişan, profesorul Grigore Leşe, Dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu”, soţia sa Elena Fărcaş, fostul prefect Anton Rohian, fiu al satului, fiica sa Andreea, primarul Florin Boltea,  care a spus că „Dumitru Fărcaş a fost şi va rămâne în inimile noastre un simbol al autenticităţii de groşan şi român, iar bustul acesta este dovada vie şi eternă că noi, groşenii, l-am preţuit şi l-am iubit aşa cum el ne-a iubit în cursul vieţii.”

Au fost depuse coroane de flori, în sunetul taragoatelor venite din toată Transilvania ca să-i aducă un sincer omagiu pe cele mai frumoase sunete pe care le-a iubit şi le-a ridicat din pieptul şi inima sa în genială nemurire, rămase pentru eternitate.

Manifestarea, o demonstraţie de autentic patriotism românesc, aşa cum i-a plăcut şi maestrului Dumitru Fărcaş să facă,  a fost onorată de artişti din întreaga Transilvanie, sosind la Groşi membrii Ansamblului Folcloric „Mărţişorul” al Casei de Cultură a Studenţilor „Dumitru Fărcaş” din Cluj-Napoca, orchestra şi corpul de balet, pe care l-a înfiinţat maestrul Dumitru Fărcaş în 1962, când devenea student al Academiei de Muzică din capitala transilvană, dirijat acum de consăteanul său, maestrul acordeonist Dorel Rohian, împreună cu mai tânărul său coleg Tudor Căucean. Au venit, tot de la Cluj-Napoca, actorul Dorel Vişan, un bun prieten al maestrului Dumitru Fărcaş. A venit profesorul lăpuşean Grigore Leşe, horitorul inegalabil, altă somitate artistică a acestor meleaguri din judeţ. A venit tocmai din Sibiu cel mai bun taragotist al României, în acest moment, Adrian Neamţu, demn urmaş al lui Dumitru Fărcaş. Au venit taragotistul vestit Gheorghe Radu din Cluj-Napoca, din Sighetu Marmaţiei taragotistul şi interpretul vocal Ioan Sas, taragotiştii Cristian Tot Pati şi Ionel Sabo din Satu Mare, Dănuţ Goia din Cluj-Napoca, consăteanul său, taragotistul Dumitru Dobrican, locuitor în Groşii Băii, şi mulţi alţii. A venit prietenul său Silviu Ponoran, primarul din Zlatna, care este în această funcţie electivă din 1990. Au fost prezenţi membrii Ansamblului Folcloric Naţional „Transilvania” din Baia Mare, ansamblu la care şi-a început cariera artistică marele taragotist încă aproape de la înfiinţarea lui şi la care a învăţat, autodidact, cântatul la taragot. Au venit să-i aducă un omagiu intelectuali ai Maramureşului şi politicieni, consăteni de-ai săi, despre care a vorbit totdeauna cu mare bucurie. A venit fiica sa, Andreea, din zări îndepărtate. A venit cel care i-a nemurit chipul în bronz, maestrul sculptor Ioan Marchiş. A venit şi soţia sa Elena Fărcaş din Cluj-Napoca. Dar cine nu a mai fost. Manifestările s-au desfăşurat afară, la bustul recent inaugurat, pentru că, din cauza pandemiei, nu s-a putut intra inăuntru, în căminul cultural, mai ales pentru partea artistică, de spectacol. Va mai trece, poate, mult timp până peste Groşi se va mai auzi sunetul atâtor taragoate ieşit din piepturile celor mai mari maeştri ai genului cântatului românesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.