Prefect Vlad Emanuel Duruș: imnul este unul dintre simbolurile naţionale, alături de drapelul tricolor, stema ţării şi sigiliul statului

La data de 29 iulie, în fiecare an, marcăm Ziua Imnului Naţional al României, pentru că în această zi, din anul 1848, s-a auzit pentru prima dată, la Râmnicu-Vâlcea, cântecul compus de Anton Pann, pe versurile poemului patriotic „Un răsunet”, scris de poetul Andrei Mureșanu (publicat în 1848, în suplimentul „Foaie pentru minte, inimă şi literatură”), iar acest cântec a devenit ulterior imnul „Deșteaptă-te, române!”.

La început, a fost un imn, un cântec de luptă în timpul Revoluţiei paşoptiste, fiind un simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848. Tot acest cântec a dat curaj și a însuflețit zecile și sutele de mii de soldați care au luptat și ne-au adus independența în Războiul din 1877.

Versurile sale transmit sentimente de profund patriotism național, fapt care i-a mobilizat, însuflețit și încurajat pe români în vremuri de mari încercări, așa cum a fost Revoluția de la 1848, Războiul de Independenţă, cele două războaie mondiale, Marea Unire din 1918.

După abdicarea regelui Mihai I, la 30 decembrie 1947, regimul comunist, încercând să frângă spiritul național, a interzis intonarea sau fredonarea unor marşuri şi cântece patriotice, printre care și „Deteaptă-te române” sau „Pe-al nostru steag e scris unire” sau imnul regal.

Odată cu Revoluţia anticomunistă din decembrie 1989, cântecul a început să fie recitat spontan pe străzi, ca un simbol al libertății recâștigate, astfel că instituirea ca imn național a venit de la sine, iar Constituţia din 1991 parafează, în textul său, acest aspect. Legea fundamentală a statului român consfințește faptul că imnul este unul dintre simbolurile naţionale, alături de drapelul tricolor, stema ţării şi sigiliul statului.

În calitate de cetățeni ai României, indiferent dacă ne aflăm sau nu pe teritoriul țării noastre, avem obligația și datoria să manifestăm respect și onoare faţă de toate aceste simboluri naționale, să fim mândri să cântăm Imnul Național al României, „Deșteaptă-te, române”, ca un mod de a ne manifesta atașamentul și solidaritatea față de valorile și principiile care stau la baza statului român modern, afirmându-ne identitatea națională, unitatea și patriotismul. Prin intonarea imnului național cinstim trecutul, prezentul și viitorul poporului și statului nostru!

Astăzi, la ceas de sărbătoare, dorim ani mulți și glorioși României și imnului nostru național!

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.