Prefectul Rohian face precizări despre pădurile din Borșa în urmă unor emisiuni televizate

prefecturaComposesoratul Borşa a obţinut, în anul 2003, o hotărâre judecătorească prin care s-a dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafaţa de 17.000 hectare teren forestier, dar care nu a produs niciun efect, deoarece terenul forestier a fost împărțit preferențial. Problemele Composesoratului Borșa sunt vechi de peste 10 ani, iar prefectul Anton Rohian făcea declarații încă din iulie 2013, la numai câteva luni de la instalare. Conform unui comunicat remis zilele trecute, reprezentantul Guvernului în teritoriu a revenit la spinoasa temă ”ca urmare a unor emisiuni televizate, care au avut ca subiect nepunerea în aplicare a unei sentinţe judecătoreşti definitive şi irevocabile, prin care s-a dispus reconstituirea dreptului de proprietate în favoarea Asociaţiei Composesorale Borşa, cu sediul social în loc. Borşa, str. Stăvilarului, nr. 6, jud. Maramureş, pentru suprafaţa de 17.000 ha de teren cu vegetaţie forestieră şi obligarea Comisiei Judeţene de fond funciar la emiterea titlului de proprietate”, susține Rohian. Astfel, prefectul a ales să facă următoarele precizări:
”Anterior emiterii titlului de proprietate, este necesar a fi validat amplasamentul de către Comisia judeţeană de fond funciar, pe baza documentaţiilor înaintate de comisia locală de la locul situării terenului, sens în care, pentru  punerea în aplicare a celor dispuse prin hotărârea judecătorească în cauză, Comisia Judeţeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată Asupra Terenurilor – Maramureş, a solicitat Comisiei Locale de fond funciar Borşa să procedeze conform atribuţiilor ce îi revin:

– identificarea vechiului amplasament al Asociaţiei Composesorale Borşa, iar în situaţia în care acesta este ocupat, să identifice alte amplasamente libere de sarcini, care trebuie să fie acceptate de beneficiar;
– ulterior identificării amplasamentului, să întocmească şi să comunice Comisiei Judeţene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată Asupra Terenurilor – Maramureş documentaţia în vederea validării amplasamentului, respectiv a scrierii titlului de proprietate prin O.C.P.I. – Maramureş.

Menţionăm faptul că, până la această dată Comisia Locală de Fond Funciar Borşa nu a întocmit şi nu a depus la Comisia Judeţeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată Asupra Terenurilor – Maramureş documentaţia în vederea eliberării titlului de proprietate în favoarea Asociaţiei Composesorale Borşa”, susține prefectul Rohian, aruncând întreaga vină în ograda borșenilor.

Pe surse se aude că la Asociația Composesorală Borșa, președintele în funcție, Matei Mihali, a scăpat de câteva valuri de schimbări, fiind în funcție de vreo 15 ani, vreme în care nu a reușit să facă mare lucru. Unii se întreabă cine și de ce este menținut în poziție, indiferent de guvernările care au venit și au plecat și ce interese se ascund în spate, deoarece punerile în posesie nu s-au rezolvat nici astăzi. Asta ar fi, probabil, o întrebare de rumegat pentru prefectul în funcție, Anton Rohian, dacă într-adevăr își dorește să rezolve problemele din Borșa.

 

timisIon Sorin Timiș: ”În Borșa dispunem de 3,4 ha de teren liber, iar cele 30 de cereri însumează 18.364 ha”

Contactat telefonic, primarul orașului Borșa, Ion Sorin Timiș a făcut comentarii pe acest subiect arătând deschidere pentru comunicare și dorința de a rezolva problema. ”Prefectura Maramureș a trimis Primăriei Borșa o adresă, prin care ne informează că nu mai trebuie să menținem îștiințarea inițială. Este vorba despre documentul care ne interzicea să analizăm în ședința Comisiei Locale de Fond Funciar sentința Composesoratului Borșa privind cele 17.000 ha, până la soluționarea în instanță. Prefectura dorea ca această sentință să fie anulată. În noua adresă, ni se cere să analizăm dacă vechiul amplasament a fost pe cele 17.000 de ha, apoi să vedem dacă sunt suprafețe libere pe vechiul amplasament, iar în caz contrar, să punem la dispoziție alte suprafețe libere de sarcini de care dispune Comisia de Fond Funciar. Din păcate, azi, conform datelor furnizate de cele trei Ocoale Silvice ale administrației publice locale din Borșa, avem doar 3,4 ha libere. Cererile depuse pentru punerea în posesie, în număr de 30, însumează 18.364 de hectare. Având în vedere că legislația prevede că restituirile se fac în ordinea depunerii cererilor, se va analiza în ședința de Fond Funciar fiecare solicitare în parte, se va stabili lista, iar apoi se vor întocmi procesele verbale pentru punerea în posesie. Deoarece Borșa nu are suprafața necesară pentru retrocedare, proprietarii trebuie să se adreseze Comisiei Județene de Fond Funciar, iar Prefectura Maramureș are obligația de a pune la dispoziția orașului Borșa teren situat în localitățile limitrofe sau în alte zone ale județului. Conform legii, Comisia Județeană de Fond Funciar mai funcționează până în 31 decembrie 2015 și începând cu 1 ianuarie 2016, toate cererile nerezolvate urmează să treacă spre soluționare la Comisia Județeană”, a declarat primarul orașului Borșa, Ion Sorin Timiș.

 

popLiviu Pop, senator: ”Acolo s-au făcut falsuri. Organele știu de aceste falsuri, s-au făcut și puneri în posesie dubioase”
”Este colegiul meu. Este colegiul maramureșenilor și  a celor care de ani de zile caută să își găsescă dreptatea. Acum nu vreau să discut desprere elementele care fac în momentul de față obiectul unor dosare penale. E greu să mă pronunț cine și cum are dreptate. Eu zic să mai așteptăm. Acolo, repet s-au făcut falsuri. Organele știu de aceste falsuri, s-au făcut și puneri în posesie dubioase. Eu știu că nu este finalizat acest proces. Nu am nicio intenție să nu se rezolve problema. Nu o să acopăr lucrurile ilegale. Am încredere și în primarul din Borșa și în prefectul din Maramureș. O parte dintre cele două composesorate are o problemă. Nu e obligația mea să aflu. E problema instanței să o lămurească. Nu am dreptul să emit ipoteze sau să intervin. Eu va pot spune că una din măsurile luate a fost de a desființa comisia juridică din Borșa, pentru a pune capăt acelui șir de fărădelegi pe care le-au făcut cei de dinaintea noastră în cei 10 ani”, a declarat Liviu Pop Ministrul delegat pentru Dialog Social, în cadrul emisiunii ”Ultimul cuvânt”, difuzată la B1 TV și moderată de Cătălin Striblea, despre acest subiect.

Loading...

1 COMENTARIU

  1. … acolo sau facut falsuri-organele stiu de aceste falsuri-sau facut si puneri in posesie dubioase. pai domnilor/doamnelor furturile ,inlegalitatiile,criminalitatiile se pedepsesc in orce stat ,stat democratic !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.