Premiera medicala la Spitalul Judetean de Urgență dr. Constantin Opriș

O nouă intervenţie chirurgicală salvatoare de viaţă a fost efectuată miercuri, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Baia Mare, unui pacient în vârstă de 65 ani din Suciu de Sus, având diagnosticul de mielom multiplu, printr-o metodă numită plasmafereză (prelevarea sângelui prin intermediul unui aparat care separă plas­ma).

Plasma serveşte apoi la tratarea bolilor, fie ca atare, fie purificată, adică după ce a fost tratată pentru scoaterea din componenţa ei a albuminei sau a factorilor coagulării. Tehnica este utilizată şi în tratamentul unor boli neurologice (miastenia), a cazurilor de hipervascozitate sangvină sau a bolilor autoimune (lupus eritematos diseminat ori chiar în hipercolesterolemie). Această metodă este folosită doar în alte trei centre medicale din ţară (Cluj-Napoca, Bucureşti şi Iaşi).
Timp de şase ore, o echipă de medici băimăreni, formată din dr. Cristina Truică, şef secţie Hematologie, dr. Daniela Pricop, şef secţie Nefrologie, şi dr. Andrei Mureşan, şef secţie A.T.I., au luptat pentru redarea sănătăţii bolnavului – ne-a informat managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă “Dr. Constantin Opriş” Baia Mare, ec. Sorina Pintea. (IBM)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.