Premieră naţională la Spitalul Judeţean de Urgenţă Baia Mare

Prima operaţie de plasmafereză cu filtre speciale, săptămâna aceasta, marţi, 2 septembrie 2014, s-a încheiat cea de-a doua operaţie de plasmafereză din istoria Spitalului Judeţean de Urgenţă Baia Mare, însă prima la nivel naţional, în care s-a folosit filtre speciale. Pacienta este o femeie în vârstă de 60 ani din Berchezoaia – Maramureş, cu diagnosticul de mielom multiplu (pacientă de ani de zile a secţiei Hematologie).
Echipa de medici care a condus această intervenţie a fost formată din dr. Andrei Mureşan, medic şef Terapie Intensivă, dr. Cristina Truică, şef secţie Hematologie şi dr.Daniela Pricop, şef secţie Nefrologie.

Dr. Cristina Truică, medic primar hematolog, declară cu această ocazie: “Este vorba despre o pacientă cu mielom multiplu, cu lanţuri uşoare şi o rată de proliferare a bolii extrem de agresivă, dovedită,  la puncţia sternală. Precizez că s-au constatat peste 60% elemente tinere afectate (în mielom procentul trebuie să fie până în 20%). De curând, în Spitalul Judeţean de Urgenţă se face o analiză specială numită Beta 2 microglobulina (B2-M) (care este o proteină cu masa moleculară de 11,8 KDa, ce constituie lanţul uşor al antigenelor complexului major de histocompatibilitate, fiind prezentă în membrana tuturor celulelor nucleate), care la pacientă indica o valoare de peste 20.000 (val. normală fiind de sub 3mg/L ), de asemenea şi creatinina fiind peste 7 (valoarea normală fiind 1 mg/dl).

Având în faţă o evoluţie atât de gravă şi având în vedere faptul că femeia  avusese în luna aprilie valori normale ale analizelor, de o lună revenind brusc şi agresiv boala, am consierat că intervenţia trebuie efectuată urgent. Operaţia de plasmafereză este una absolut deosebită, cu filtre speciale, în premieră naţională, care exclud lanţurile uşoare, înainte să-i facem chimioterapia. Trebuie să urmeze minim 3 şedinţe în acest sens.

Vom vedea evoluţia, însă femeia are şanse mari să-şi prelungească viaţa cu încă cel puţin 5 ani. Mai trebuie să precizez faptul că trei filtre costă 18.000 lei şi avem nevoie de 6 filtre. Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă a înţeles situaţia în acest caz şi a suportat costul filtrelor. Urmează să mai comandăm altele, pentru ceilalţi bolnavi (cam 2 pe lună care necesită această operaţie) prin Programul de Terapie Intensivă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.