Presedintele Acad.Romane, Ionel Valentin Vlad: ,,Rolul nostru este mai degraba de sfatuitor-Intelept.”

Presedintele Academiei Romane, Ionel Valentin Vlad a sosit in Baia Mare. Pentru inmanarea unor distinctii din partea oficialitatilor locale cat si pentru decernarea titlui de Doctor Honoris Causa a UVVG.
Domnia Sa, ne-a acordat un interviu in exclusivitate, pentru ziarul nostru.
Domnule Presedinte al Academiei Romane, Ionel Valentin Vlad, cat de atasat sunteti de aceasta parte a tarii, de Maramures? Cat de mult este atasata Academia Romana de zona aceasta?
Aici la aceasta manifestare frumoasa care a avut loc astazi s-a vorbit despre faptul ca sunt originar din aceasta zona. Eu mi-am trait copilaria, am fost la bunicii mei, am muncit cu bunicii mei in Borsa.Sunt foarte legat de aceasta zona. In plus totdeauna am avut constiinta de a apartine unei familii maramuresene, de vechi traditii. De a fi dintre fondatori.Acest lucru a contat foarte mult pentru noi, pentru fiica mea.Nu este un lucru care este de orgoliu, este un lucru care este intern al nostru. El este, ne tine. El ne face sa fim darji si sa ducem la capat orice lucru bun pe care-l facem. M-ati intrebat de Academia Romana, Maramuresul este bine cunoscut in Academie, nu numai datorita ca eu sunt Presedintele Academiei Romane.Au fost si alti corifei ai stiintei, ma rog, din Ardeal, din Transilvania.Vin cu mare placere de fiecare datapentru ca aici imi regasesc nu numai radacinile , imi regasesc taria de a merge mai departe.
V-a deschide Academia Romana o filiala la Baia Mare?
Nu stiu, nu este usor sa deschizi o noua filiala. In primul rand, o filiala trebuie sa aiba membri. Sa aiba membri activi.Nu este usor sa fii intr-o competitie cu filiale, cum este filiala din Iasi, cum este filiala din Cluj, cea mai mare de altfel, dintre filialele Academiei Romane. Si chiar cu cea din Timisoara.Filialele s-au facut de obicei in jurul unor centre universitare cu mare traditie. Sa zicem o suta si ceva de ani. De obicei este in jurul unui astfel de centru.Dar, asta nu inseamna ca noi nu putem face niste centre. Aici ni s-a facut o promisiune ca vor fi rezultate stiintifice, rapide si de inalta calitate.Sunt sigur ca lucrul acesta se va intampla.De ce n-ar exista aici un Institut de studii Maramuresene, eu as sustine o astfel de idee.
Ar trebui Academia Romana sa se implice si mai mult in viata cetatii?
Academia Romana are cateva functii care sunt clare. Si asta nu inseamna o prezenta ,,pe sticla”.Nu. Are functia de a gasi valori ale stiintei si culturii romanesti. Are o functie in ceea ce priveste cercetarea.. Are o atributie importanta in ce priveste educatia.O educatie care se face de catre membrii Academiei Romane si care este un pic mai speciala decat cea din universitati. E de tip universitar dar are alte atribute. Are o importanta functie de tezaurizare.. Biblioteca Academiei Romane are peste 15 milioane de piese.Avem editura Academiei Romane. Are o functie de a raspunde unor probleme importante ale societatii romanesti. Cum este problema sigurantei alimentare, cum este problema Rosiei Montane. Lista poate sa continue. In sfarsit, Academia, are o functie importanta de a tine legatura cu alte Academii. Avem multa treaba ca sa nu fim toata ziua la televizor. Rolul nostru este mai degraba de sfatuitor-Intelept.Sfatuitorul-Intelept este loial statului roman.

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.