Președintele Administrației Fondului de Mediu s-a întâlnit cu primarii din Maramureș

adrian gearap - gabi zeteaAdrian Gearâp, președintele Administrației Fondului de Mediu (AFM) s-a aflat sâmbătă, 25 octombrie 2014, în Baia Mare. Cu începere de la ora 10.00, președintele AFM s-a întâlnit cu primarii maramureșeni care au proiecte depuse pe Fondul de Mediu sau care au dorit lămuriri despre cum pot accesta finanțare pentru proiecte. Întâlnirea a fost organizată de vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea și s-a desfășurat în Sala M2 din Centrul Millennium. Alături de vicepreședintele CJ s-a aflat și deputatul Colegiului 2, Baia Mare Est, precum și senatorul Colegiului 2, Maramureș Sud, Sorin Bota. Primarii prezenți la întâlnire și care au venit din toate colțurile județului au aflat de la Adrian Gearâp, președintele Administrației Fondului de Mediu, că Maramureșul se află între județele fruntașe la nivel de țară ca număr de proiecte finanțate, respectiv pe locul 2, iar un aport deosebit îl are și buna colaborare pe care AFM o are cu vicepreședintele Consiliului Județean, Gabriel Zetea, precum și cu parlamentarii de Maramureș.

20 de proiecte cu o valoare de peste 75 de milioane de lei sunt finanțate în județ din Fondul de Mediu

”În acest moment, un număr de 20 de proiecte finanțate din Fondul de Mediu se află în derulare, cu o valoare totală de peste 75 de milioane de lei”, a declarat Adrian Gearâp. Există 11 proiecte pentru canalizări în Bârsana, Oncești, Coaș, Copalnic-Mănăștur, Rona de Sus, Sarasău, Săliștea de Sus, Seini, Șomcuta  Mare, Ulmeni și Vișeu de Jos. Totodată, nouă proiecte sunt pe spații verzi în Cernești, Coroieni, Dragomirești, Fărcașa, Sălsig, Satulung, Șomcuta Mare, Târgu Lăpuș și Ulmeni. ”Pentru că prin Programul de guvernare ne-am angajat să reducem poluarea și să îmbunătățim calitatea vieții în cadrul comunităților, Administrația Fondului de Mediu a făcut plăți efective, din 2012 și până în prezent, în valoare totală de 20.650.596,42 de lei. Anul acesta au fost semnate, în Maramureș, trei contracte pe canalizări în Șomcuta Mare, Coaș și Copalnic Mănăștur, dar există încă două proiecte necontractate depuse pe comunele Cernești și Ruscova (canalizări), care ne vor trimite în cel mai scurt timp documentele necesare pentru a putea semna contractele. Am depus toate eforturile necesare pentru deblocarea și continuarea tuturor proiectelor aflate în implementare, dar aș dori să precizez și faptul că sumele colectate din timbrul de mediu sunt utilizate exclusiv pentru diverse programe de  mediu, pe care Administrația Fondului pentru Mediu le derulează”, a precizat președintele Adrian Gearâp.

Adrian Gearâp: ”Prioritatea zero a Guvernului este finalizarea canalizărilor”

Întâlnirea președintelui AFM cu primarii din județ a constat în discuții pe marginea proiectelor aflate în derulare, în identificarea problemelor pe care aceștia le întâmpină în implementare, însă și pentru a analiza posibilitatea demarării și altor proiecte de mediu. ”Este important să identificăm posibilitățile din fiecare zonă și să gândim strategic pentru viitor. Prioritatea zero a Guvernului este finalizarea canalizărilor. Procentul de conectare la apă și canal a gospodăriilor românești trebuie să se apropie de 100% și vreau să dau un semnal foarte clar în ceea ce privește totala noastră deschidere în sprijinirea comunităților. Instituția pe care o conduc va depune toate eforturile pentru respectarea termenelor stabilite și implementarea proiectelor și mai fac precizarea că nu cetățenii slujesc administrația, ci administrația se află în slujba cetățenilor. Deschidem anul acesta o nouă sesiune de finanțare pentru parcuri în mediul urban și așteptăm depunerea de noi proiecte din Maramureș”, a declarat președintele AFM, Adrian Gearâp. Discuțiile au fost interactive, iar primarii au primit asigurări că Administrația Fondului de Mediu va face toate diligențele pentru a finaliza proiectele începute, dar și pentru a demara altele noi, acolo unde este posibil.

Gabriel Zetea: Totalul contractelor finanțate în Maramureș este de 112 milioane de lei

Vicepreședintele Consiliului Județean, Gabriel Zetea a arătat că, dacă Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) reprezintă prima sursă de finanțare în județ, Fondul de Mediu este a doua. ”Totalul contractelor din Maramureș aprobate și finanțate prin Fondul de Mediu este de 112 milioane de lei, ceea ce reprezintă aproximativ 30 de milioane de euro. O parte din bani au venit deja în comunitățile județului, în timp ce alții urmează să vină. Până în prezent au ajuns în Maramureș 17 milioane de lei și avem un rest de finanțare de 27 de milioane de lei până la sfârșitul anului, în timp ce, în 2015, vor mai ajunge 60 de milioane de lei. Mă bucur că administrațiile locale înțeleg că banii vin doar pentru proiecte foarte bine scrise și bine documentate, care trebuie aprobate. În 2016, când vom trage linie, vom spune: asta am făcut, asta am implementat. Noi, cei de la Alianța Electorală PSD-UNPR-PC vom avea ce să spunem”, a concluzionat vicepreședintele Consiliului Județean, Gabriel Zetea.

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.