Președintele organizației PNL Sighetu Marmației, av. Onița Ivașcu Daniela, prezentă la Consiliului National de Coordonare al Partidului Național Liberal: am adoptat  20 de principii ale bunei guvernări PNL, pentru România și pentru români

Consilierul local, președintele organizației PNL Sighetu Marmației av. Onița Ivașcu Daniela a participat sâmbătă ,4 august 2018, la Consiliului National de Coordonare al Partidului Național Liberal.

“Pentru a oferi romanilor un program de guvernare real, care sa răspundă așteptărilor și care sa adopte cele mai bune soluții, alături de cetățeni, membrii PNL și comisiile de specialitate ale PNL au  pus bazele programului de guvernare prin adoptarea standardelor unei bune guvernări.

Un set de 20 de principii ale bunei guvernări PNL au fost adoptate în cadrul Consiliului National de Coordonare al partidului, urmând a sta la baza programului de guvernare oferit de PNL pentru România și pentru români.

Iată-le:

 • Principiul limitării și autolimitării puterii publice-Intervenția statului trebuie limitată la sfera publică fără intruziuni abuzive în viața privată a cetățeanului sau în economie.
 • Principiul egalității între instituțiile statului și cetățean-Statul nu trebuie să fie deasupra propriilor cetățeni, ci în serviciul lor, fără discriminare, oriunde s-ar afla ei, în țară sau în străinătate.
 • Principiul nondiscriminării și al egalității efective în fața legii-Toți cetățenii sunt egali în fața legii și nicio măsură legislativă sau administrativă nu poate fi discriminatorie.
 • Principiul comprehensivității legilor-Este de preferat ca o lege să fie amplu dezbătută mai mult timp decât să fie adoptată într-o manieră rapidă și ulterior să necesite mai multe corecții și modificări legislative.
 • Principiul asigurării predictibilității și stabilității-Actele normative și administrative trebuie anunțate anterior adoptării lor, să dispună de un timp necesar și suficient pentru dezbateri, să fie adoptate în procedură normală și să permită o perioadă rezonabilă de conformare și aplicare.
 • Principiul descentralizării-Autoritatea publică centrală poate să intervină doar acolo unde o poate face mai eficient decât administrația locală.
 • Principiul meritocratic în organizarea administrației publice-În ocuparea fucțiilor publice din administrația centrală și locală trebuie să primeze competențele profesionale și nu criteriile politice.
 • Principiul integrității în ocuparea fucției publice-Nu pot candida pentru ocuparea unei funcții publice persoanele cu probleme penale, aflate în conflict de interese și/sau în alte situații care le fac incompatibile cu funcția respectivă.
 • Principiul responsabilității decidentului-Deciziile și actele administrative poartă răspunderea personală a celor care le-au promovat și adoptat, aceștia putând fi sancționați legal în situații de abuz sau de îndeplinire defectuoasă a sarcinilor de serviciu.
 • Principiul participării la deciziile publice-Actele normative și administrative trebuie adoptate numai prin consultare publică, incluzându-i pe cei afectați de aplicarea deciziilor respective.
 • Principiul transparenței-Autoritățile publice centrale și locale sunt obligate să asigure o transparență decizională maximă în procesul de adoptare și implementare a politicilor publice.
 • Principiul utilizării eficiente a resurselor publice-Politicile fiscale trebuie să lase cât mai mulți bani în economie pentru încurajarea inițiativelor economice individuale și a investițiilor private care să permită o dezvoltare economică la nivelul întregii societăți.
 • Principiul echilibrului-Politicile publice trebuie să respecte echilibrele economice și bugetare care pot asigura dezvoltare și prosperitate economică pentru toți cetățenii.
 • Principiul coeziunii sociale și geografice-Politicile publice trebuie să promoveze o dezvoltare echilibrată a societății prin reducerea inechităților și inegalităților sociale și economice.
  Ajutoarele sociale trebuie limitate la cazuri sociale individuale excepționale și nu trebuie acordate persoanelor capabile de muncă.
  Trebuie promovat un sistem de deduceri fiscale care să încurajeze natalitatea și să sprijine familiile în creșterea copiilor și îngrijirea bătrânilor.
 • Principiul solidarității responsabile între generații-Resursele publice trebuie să fie folosite în mod responsabil astfel încât cheltuielile publice actuale să nu afecteze interesele generațiilor viitoare.
 • Principiul nonintervenției în mecanismele pieții-Trebuie eliminate intervențiile arbitrare ale statului în economia privată.
  Administrația publică centrală și locală nu trebuie să intervină și/sau să concureze economia privată.
 • Principiul dezvoltării durabile-Exploatarea resurselor naturale trebuie să se facă în condiții concurențiale cu respectarea principiilor unei dezvoltări durabile, în interesele comunităților locale și ale generațiilor viitoare.
  Trebuie promovate modele de producție și consum durabile și evitată supraexploatarea resurselor naturale în condiții distructive pentru mediu și natură.
 • Principiul unei creșteri economice sănătoase-Politicile publice trebuie să stimuleze o creștere economică sustenabilă bazată pe creșterea valorii adăugate din economie ca urmare a investițiilor în productivitate și capital uman.
 • Principiul legitimității limitate a actului de guvernare-Legitimitatea actului de guvernare este limitată de mandatul primit din partea alegătorilor care vizează aplicarea strictă a programului de guvernare.
 • Principiul continuității în politica externă-Politica externă a unei națiuni nu poate fi realizată în funcție de interesele de moment ale unui partid, aflat temporar la guvernare, ci trebuie să fie rezultatul unui consens național care să vizeze atingerea obiectivelor fundamentale prin prisma strategiei de politică externă.
  Trebuie respectate cu fermitate angajamentele naționale privind statutul de membru al Uniunii Europene și NATO, precum și parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii.” a menționat av. Onița Ivașcu Daniela, consilier local, președintele organizației PNL  Sighetu Marmației.

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.