Președintele PSD Maramureș , Gabriel Zetea: „Fac un apel către Lucian Morar”. Vezi ce i-a transmis edilului din Ulmeni

Gabriel Zetea: ”În calitate de președinte al PSD Maramureș am aceeași putere de a rezolva substația de ambulanță la Ulmeni, cât are și Lucian Morar ca și președinte al PMP Maramureș”

Președintele Consiliului Județean Maramureș și lider al PSD Maramureș, Gabriel Zetea a arătat că nu a vrut să intervină, până în acest moment, în scandalul provocat de primarul Lucian Morar, însă acuzațiile din ultimele zile au făcut imperios necesară prezentarea reală a faptelor. ”Din calitatea de președinte al Consiliului Județean Maramureș nu am nicio implicare în aprobarea înființării substațiilor de ambulață în județul nostru.  Începând cu anul 2016, Lucian Morar și PMP se află la guvernarea județului. Lucian Morar a fost vicepreședinte al Consiliului Județean Maramureș, iar azi, această funcție de demnitate publică este ocupată de colegul său de partid, George Moldovan. PMP Maramureș ar trebui să se hotărască dacă sunt azi în căruță sau pe jos. Aceștia își doresc să se afle la guvernare atunci când vorbim despre oportunitatea alocărilor financiare către administrațiile din județ, dar se comportă ca și cum ar fi în opoziție în orice alt subiect. Dacă vorbim punctual despre înființarea unei substații de ambulanță la Ulmeni, eu, în calitate de președinte al PSD Maramureș, am aceeași putere de a rezolva situația cât are și Lucian Morar ca și președinte al PMP Maramureș. M-aș bucura sincer ca ipocrizia să dispară din politica maramureșeană și fac un apel către Lucian Morar să înceteze aceste presiuni politice asupra factorilor de decizie de la București. Ce ar însemna ca, de mâine, primarul PSD din Ariniș, Gheorghe Mureșan, să intre în greva foamei pentru înființarea unei substații de ambulanță în comuna lui? Sau cum ar fi ca primarul din Șomcuta Mare, Gheorghe Buda să intre în greva foamei pentru înființarea unei grupe ISU în comunitatea pe care o conduce? Ar însemna anarhie. Nu pot fi de acord cu această abordare a administrației publice locale și de aceea anunț că, din acest moment, declanșez o grevă de protest prin purtarea unei banderole albe pe brat. Voi renunța la protestul meu doar atunci când demersul politicianist al lui Lucian Morar se va opri. Sunt liberi să se alăture acestei forme de protest toți cei care cred că presiunile exercitate de către Lucian Morar asupra reprezentanților din Ministerul de Interne și cei ai Ministerului Sănătății trebuie să înceteze de urgență, iar administrația să intre pe un făgaș normal”,  a precizat președintele PSD Maramureș și președinte al Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

Sorina Pintea: ”Primarul din Ulmeni îşi imaginează că victimizarea îi va aduce aprecierea comunităţii şi, implicit, capital politic”

Reprezentanții Ministerului Sănătății (MS) au arătat că înfiinţarea substaţiilor de ambulanţă nu se avizează la Minister ci de către Comisia Interministerială pentru Suport Tehnic (CIMST)  din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

”Deciziile CIMST nu pot fi influenţate de Ministerul Sănătăţii, ele se iau în urma analizării obiective a solicitărilor şi a realităţilor existente în teritoriu, astfel încât înfiinţarea unor noi substaţii de ambulantă să fie justificată din punct de vedere al nevoilor de servicii medicale de urgenţă în zonele pe care le deservesc. În anul 2015 s-au transmis către Ministerul Sănătăţii două solicitări pentru înfiinţarea unei substaţii de ambulanţă în Ulmeni, care să asigure asistenţa medicală de urgență pentru locuitorii oraşului Ulmeni şi zonele rurale limitrofe. Ambele solicitări au fost direcţionate către CIMST, care nu le-a aprobat motivând faptul că, pentru rezolvarea cazurilor din localitatea Ulmeni, echipajul de prim ajutor (EPA) Fărcaşa poate interveni în această zonă. Media solicitărilor pentru serviciile de ambulanță este de doar  trei cazuri în 24 ore pentru un echipaj, fapt pentru care activitatea salvatorilor ar fi fost la un nivel de intensitate sub mediu. Din anul 2015 şi până în prezent nu a mai fost transmisă o altă solicitare pentru înfiinţarea unei substaţii de ambulanţă în localitatea Ulmeni. De asemenea, menţionam că nu a fost aprobată înfiinţarea unei substaţii de ambulanţă în localitatea Ariniş, astfel încât motivarea gestului iniţiat de primarul Lucian Morar, din scrisoarea de protest transmisă către Ministerul Sănătăţii, în data de 16 aprilie 2019,  la o zi după demararea acţiunilor sale, nu este reală”, arată reprezentanții Ministerului Sănătății.

Ministrul Sănătății, ec. Sorina Pintea a subliniat faptul că aprobarea unei substaţii de ambulantă nu ţine de ministrul Sănătăţii, iar Ministerul Sănătăţii are doar doi membri în comisia care avizează înfiinţarea acestora. ”Aşa cum ştiţi, colaborez cu autorităţile locale pentru a creşte calitatea serviciilor medicale din zonele pe care aceştia le reprezintă şi investim foarte mult anul acesta în sănătate, fără să ţinem cont de culoarea politică. Pentru că, aşa cum am mai spus, sănătatea nu are culoare politică. Este regretabil că primarul din Ulmeni a ales această modalitate de a face campanie electorală. Probabil îşi imaginează că victimizarea îi va aduce aprecierea comunităţii şi, implicit, capital politic”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

Ligia Micle: Demersurile făcute de Serviciul de Ambulanță în anul 2015, pentru înființarea unei substații de ambulanță la Ulmeni, nu s-au aprobat

În documentul transmis și Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, managerul general al Serviciului Județean de Ambulanță Maramureș, Ligia Micle a arătat faptul că, în anul 2015, instituția pe care o conduce a făcut demersuri pentru înființarea unei substații de ambulanță în localitatea Ulmeni, care însă nu au s-au aprobat. Totodată, s-a subliniat faptul că solicitările din localitatea Chelința, sat aparținător orașului Ulmeni nu ar putea fi deservite de un echipaj de ambulanță din Ulmeni, Chelința fiind situată pe malul opus al râului Someș și nu există pod de traversare al râului. Solicitările din localitatea Chelinţa sunt deservite de echipaje din staţia centrală Baia Mare şi substaţia Şomcuta Mare.

În cazul unei substații de ambulanță în Ariniș, aceasta va deservi și localitățile arondate Ulmeniului. Astfel, pentru a asigura asistența medicală de urgență prespitalicească pentru populația din această zonă, cu respectarea timpilor de intervenție s-a decis, în ședințele Comitetului Director al Serviciului de Ambulanță Județean Maramureș, reluarea demersurilor de înființare a unei substaţii de ambulanţă în localitatea Ariniş, cu un echipaj de urgenţă permanent de tip B2. Trebuie specificat faptul că pe traseul Baia Mare – Ariniş, în lungime de 45 km, nu există nici o substaţie de ambulanţă care ar putea interveni în caz de urgenţe majore, ci doar o subunitate S.M.U.R.D. cu un echipaj de prim ajutor, în localitatea Fărcaşa, arată managerul general al SAJ Maramureș, Ligia Micle.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.