Previziuni 2015: PNL, între război și pace

PNL-MaramuresChiar dacă anul 2014 nu a început deloc favorabil pentru PNL, acesta s-a terminat mai mult decât bine pentru liberali. În ciuda ieșirii de la guvernare, a neatingerii scorului impus la europarlamentare, liberalii au reușit, cu ajutorul noilor colegi din PDL, să dea președintele României. Pentru PNL, 2015 poate fi anul de grație sau anul în care să arunce pe apa sâmbetei tot ce s-a realizat în ultimele luni din 2014.

În anul care se încheie PNL s-a schimbat radical. De la conducere centrală, până la familia și identitatea politică, noul PNL este total diferit față de cum îl știau oamenii în perioada premergătoare alegerilor europarlamentare. Fuziunea cu PDL, schimbarea președintelui vechiului PNL și faptul că partidul a dat noul Președinte al României, face ca noul PNL să se afle în fața unor provocări importante în 2015.

Ceea ce trebuie să reușească noii liberali anul viitor este să construiască pe valul de simpatie din jurul alegerii lui Klaus Iohannis și să se consolideze pe scena politică drept marele partid al dreptei. În primul rând, PNL trebuie să răspundă mesajului transmis de electorat, un mesaj prin care stilul de a face politică trebuie schimbat de toată clasa politică. Alegerea noului președinte al vechiului PNL în persoana Alinei Gorghiu este un prim semnal, însă insuficient.

Noua conducere a vechiului PNL trebuie să demonstreze alături de conducerea vechiului PDL că pot veni în fața cetățenilor cu un proiect nou, cu oameni noi, fără ca asupra lor să planeze diverse suspiciuni. Provocarea cea mare a noii conduceri a PNL este aceea de a arăta că pot colabora în interiorul formațiunii nou creată după fuziunea dintre PNL și PDL.

Conducerea vechiului PNL are de dat un test important în partidul „mare”, acela al puterii de decizie. S-a zvonit în spațiul public că Vasile Blaga va fi cel care va „împărăți” noul PNL, iar co-președinția vechiului PNL va fi de formă. Dacă cei care au ocupat locul lăsat liber de Klaus Iohannis nu vor opune rezistență și nu vor negocia de pe poziții de egalitate cu cei din vechiul PDL, atunci putem asista la o preluare a inițiativei în privința deciziilor și a comunicării de către cei care conduc PDL – adică Vasile Blaga, Cătălin Predoiu, Gheorghe Flutur, etc. Acest lucru ar face ca partidul să se expună atacurilor venite din partea adversarilor, deoarece istoricul PDL nu poate fi șters, chiar dacă se numesc PNL.

În același timp, dacă adversarii, adică PSD, vor ieși slăbiți după Congresul de la început de 2015, atunci PNL va avea o oportunitate clară de a prelua frâiele puterii în România. O eventuală continuare a degringoladei din PSD va duce la o îndepărtare a membrilor acestui partid de conducere, fapt de care ar putea profita liberalii.

Însă, această preluare a puterii depinde și de PNL. În primul rând, ceea ce trebuie să facă liberalii și democrat-liberalii este să realizeze fuziunea deplină, atât la nivel central, cât și la nivel local. Dacă la nivel central în noua sesiune va dispărea grupul parlamentar al PDL și se va numi tot PNL, iar conducerea va încerca să pară una unitară, la nivel local apar adevăratele probleme.

Chiar dacă au lucrat împreună în Alianța DA, liberalii și democrat-liberalii au fost, după ieșirea din guvernul Tăriceanu a PDL, adversari înverșunați. Iar în toată perioada care a trecut s-au aruncat cuvinte grele, au fost acțiuni prin care s-au atacat în mod constant liderii locali. Acum să devină brusc prieteni nu prea se poate. Dacă tensiunile de la nivel local nu vor fi clarificate, iar PDL și PNL nu își vor da mâna, traseul politic al noului PNL în 2015 va intra în impas.

De ce PNL între război și pace? Tocmai din acest motiv. Dacă fuziunea nu va reuși la toate nivelurile de reprezentare politică, atunci va fi război, în schimb, dacă va reuși, va fi pace în PNL și se vor putea axa pe preluarea guvernării și pe conturarea unei strategii pentru 2016.

Deși nu ar fi de preferat să preia puterea în 2015, dat fiind faptul că PSD trebuie să se erodeze mai mult pentru ca PNL să câștige în 2016, dar și pentru că liberalii ar trebui să fie interesați să mențină această antiteză cu puterea și să nu se erodeze tocmai ei în urma preluării guvernării, liderii partidului vor spune în spațiul public că sunt gata oricând să acceadă la guvernare. Mesajul va fi mai degrabă unul transmis către membri, pe care trebuie să îi mențină optimiști și să le dea motive pentru care să tragă în continuare pentru partid.

Cel care va avea, însă, un rol esențial în traiectoria politică a noului PNL în 2015 este Klaus Iohannis. Depinde de acesta dacă va prelua modelul lui Traian Băsescu de a fi președinte sau va adopta altul diferit. Însă, dacă va prefera varianta în care să se implice în viața partidului, indirect, dar și să încerce o transferare a capitalului său de imagine asupra PNL, atunci partidul ar putea avea de câștigat. În schimb, dacă se va izola la Cotroceni și va fi cu adevărat un președinte mediator, atunci PNL se poate găsi în offside, contând doar pe propriile forțe.

Ceea ce ar putea să lămurească situația din PNL ar fi un Congres extraordinar, în cadrul căruia să se aleagă o singură conducere, nu una bicefală. Astfel, fuziunea s-ar produce mai ușor, iar legitimitatea liderului va fi mai mare.

La ora actuală, cel mai puternic politician pe care îl are noul PNL, care încă mai este activ, este Vasile Blaga. Cel supranumit „dulăul” ar putea să dea lovitura și să preia conducerea unitară a PNL-ului, a unui partid asemănător PSD-ului. În acest mod ar putea să își pună în practică abilitățile organizatorice mult mai bine.

În ceea ce privește actuala conducere a vechiului PNL este posibil ca aceasta să se regăsească într-o viitoare formulă unitară a celor care au puterea în partid. La acest moment este greu de anticipat care va fi puterea actualei conduceri a liberalilor vechi, deoarece în noul PNL lucrurile sunt neclare și pentru ei. Oricum, ceea ce se știe este că forța pe care o are PDL-ul cu Vasile Blaga la cârmă este net superioară.

Pentru România, evoluția PNL din 2015 va consfinți un lucru: bipartidismul în România. Dacă până acum vorbeam de un multipartidism, la ora actuală vorbim de un mare partid de stânga și de un posibil mare partid de dreapta. Astfel, deciziile PNL din 2015 vor influența nu doar partidul, ci și sistemul politic românesc. 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.