Prima fermă de bovine pentru carne din comuna Fărcașa

vaciMarius Dragoș și Marius Onț sunt doi tineri întreprinzători din satul Buzești,comuna Fărcașa.

După ce au muncit ani buni pe meleaguri străine, săturându-se să mai lucreze pentru alții, s-au gândit să-și deschidă propriile afaceri.Astfel ,cu banii economisiți, cei doi tineri s-au asociat înființând firma „Dragonț SRL” ce are ca obiect de activitate creșterea vacilor,din rasa Angus,pentru reproducție.

Pentru înființarea fermei au cerut sprijinul Primăriei Fărcașa care le-a concesionat o suprafață de 25 de hectare din pășunea comunală.

După concesionare fermierii s-au apucat de treabă si au început lucrările de amenajare a suprafeței.Pentru început au curățat locurile de pășunat,au reamenajat,curățat si repus în funcțiune vechile fântâni existente și au construit un adăpost pentru vite, ce respectă toate standardele în domeniu.

Ferma este axată pe creșterea vitelor din rasa Angus.Vitele din această rasă(originară din Danemarca) sunt crescute exclusiv pentru carne. Animalele din aceasta rasă sunt foarte rezistente la boli, sunt nepretențioase, se adaptează ușor la exploatarea pe pășune, au o maturizare rapidă și o conversie foarte bună a furajelor în carne. Angus este singura rasă care nu smulge iarba la păşunat ci o taie. În acelaşi timp este singură rasă care mănâncă iarba neselectiv, la fel şi furajul. Animalele din rasa Angus nu au probleme la fătare și de aceea singurul adăpost de care au nevoie animalele este un acoperiș cu alee de furajare. În rest animalele nu au nevoie de altceva. Carnea de vităAngus face parte din  sortimentele cele mai îndrăgite de carne de vită din toata lumea, fiind o carne  fragedă și fin marmorată.

Pentru început au fost cumpărate 16 vaci,fiecare exemplar costând în jur de 1750 de euro, și un taur care a costat 3.300 de euro.Vacile sunt crescute exclusiv pentru reproducție. Toate vacile si junincile sunt montate natural iar vițeii rezultați vor fi vânduți fermelor de creștere.

Vacile sunt crescute în stabulație liberă, suprafața de pășunat fiind împrejmuită cu gard electric.Se are în vedere îngrijirea pășunii doar prin metode ecologice fară a adăuga îngrășăminte chimiceurmând întocmai normele europene pentru agricultura biologică și criteriile Bio Suisse.

Pe viitor,după ce ferma își va mări efectivul de animale, se intenționează și înființarea unei ferme de viței pentru îngrășat, care să valorifice produșii fermei de bovine.

Ferma din Buzești este înscrisă și în „Asociația Aberdeen Angus România”,cu sediul la Sibiu, care este prima asociație oficială din țară acreditată pentru controlul oficial al producției la bovinele de carne.

 

Mai multe fotografii aici:

https://www.facebook.com/Comuna-Farcasa-Maramures-144206622271802/timeline/

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.