Procedura deaccesare a fondurilor pentru agricultură a fost simplificată radical

Senatorul PSD Sorin Bota a abţinut un nou succes pe plan politic în urma interpelărilor adresate, ministrului agriculturii şi ministrului fondurilor europene, referitoare la simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor.

„Simplificarea procedurilor este soluţia pentru o mai bună absorbţie a fondurilor europene. Peste tot exista o rigididate faţă de documentaţia care a fost iniţial depusă în proiect, documentaţie la care, după doi ani, pot interveni modificări atât din punct de vedere al beneficiarului, cât şi din punct de vedere al producătorului de echipamente sau al intrării pe piaţă a noilor producători de echipamente care au alte specificaţii tehnice. Nu specificaţiile tehnice dau scopul, ci utilitatea, productivitatea, lejeritatea manevrărilor, etc. Modificările care au la bază acelaşi scop final în proiectul respectiv ar trebui să fie acceptate, să nu fie interpretate ca o schimbare în proiect şi astfel să nu se accepte sau să se anuleze întregul proiect ori să se taie de la eligibilitate plata pentru un utilaj”, a punctat senatorul Sorin Bota.

În urma efortului susţinut al senatorului Bota de a ajuta fermierii în procedura de accesare a fondurilor, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat baza de date cu prețuri de referință pentru mașini, utilaje și echipamente specializate care pot fi achiziționate de beneficiarii privați prin măsurile de investiții aferente Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR). „Baza de date simplifică radical procesul de accesare a fondurilor europene acordate prin PNDR. Ea va duce la diminuarea neregulilor legate de procedura de achiziții. Pentru a ne asigura că răspundem nevoilor beneficiarilor și că vom fi în permanență într-o directă corelare cu piața de profil, vom actualiza periodic datele, atât din punctul de vedere al adaptării prețurilor în funcție de evoluțiile pieței, cât și al introducerii de noi elemente care pot face obiectul unei achiziții eligibile prin PNDR. Este o premieră la nivel național“, a declarat directorul general al AFIR, David Eugen Popescu.

Pentru intrarea în baza de date, până la implementarea sistemului de înscriere online a furnizorilor, AFIR pune la dispoziția tuturor producătorilor, importatorilor sau distribuitorilor de mașini, utilaje și echipamente specializate formularele-tip „Solicitare de înscriere“, „Declarație pe propria răspundere“ și „Tabel cu oferta de prețuri“. Ele pot fi descărcate gratuit de pe site-ul www.afir.info .

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.