Proiectul FoodChains4Europe promovat de CJ Maramureș a fost aprobat spre finanțare

gabi-zetea-1Proiectul FoodChains4Europe promovat de CJ Maramureș a fost aprobat spre finanțare

Proiectul FoodChains4Europe (Lanțuri alimentare pentru Europa), promovat de Consiliul Județean Maramureș prin Biroul Relații Internaționale în calitate de partner, alături de partenerul lider- provincia Flevoland  din Olanda și alți parteneri din Italia, Bulgaria și Marea Britanie a fost aprobat spre finanțare în cadrul programului INTERREG EUROPE. Acest nou proiect continuă colaborarea de succes cu provincia Flevoland, începută în 2008  concretizată prin dezvoltarea și implementarea în comun  a patru proiecte  INTERREG IV C: Mini Europe, More4Energy, Smart Europe și R4GG, în perioada 2008-2014.

Actualul proiect FoodChains4Europe promovează  investițiile în cercetare inovare, dezvoltarea de legături și sinergii între întreprinderi, centre de cercetare și dezvoltare și sectorul academic. Problema identificată care se dorește a fi abordată prin proiect este o provocarea comună pentru partenerii din proiect să creeze ”soluții bazate pe natură” pentru a furniza locuitorilor din regiunile europene destulă hrană de calitate. Scopul proiectului FoodChains 4 Europa este de a îmbunătăți punerea în aplicare a politicilor regionale, care să stimuleze furnizarea de inovare pentru a crea lanțuri alimentare durabile în cinci regiuni participante: Flevoland (Olanda), Plovdiv / Sofia (Bulgaria), Emilia-Romagna (Italia), Maramures (România) și Greater Manchester (Marea Britanie). Toate aceste regiuni au sectoare ale industriei alimentare importante  care oferă beneficii sociale și economice pentru cetățenii lor. Cu toate acestea, fiecare regiune este conștientă că singura modalitate de a rămâne competitivă este de a îmbunătăți sustenabilitatea acestui sector.

Principalele activități avute în vedere  sunt  organizarea unui proces de învățare inter-regională prin evaluări de tip Peer review prin care experți și studenți de la universitati din 4 regiuni partenere vor vizita regiunea gazdă și o vor sprijini în dezvoltarea de noi proiecte. Rezultatele proiectului vor fi prezentate la mai multe evenimente internaționale cum ar fi Expoziția Horticolă Mondială Floriade  care va avea loc în provinica Flevoland în anul 2022.

Proiectul va fi implementat în perioada 2017-2022, în prima etapă (2017-2020) realizându-se procesul de învățare inter-regională, iar în etapa a doua (2020-2022) partenerii din proiect vor dezvolta proiecte pilot. Implementarea proiectului la nivelul județului Maramureș se va realiza în cooperare cu Universitatea Tehnică Cluj Napoca, Centrul Universitar Nord Baia Mare, Facultatea de Științe și Litere, Specializarea Ingineria Produselor Alimentare, dar și cu sprijinul Agenției de Dezvoltare Regională Nord Vest care a susținut încă de la început promovarea proiectului printr-o scrisoare de sprijin.

Gabriel Zetea: ”Un proiect în domeniul industriilor inovative este o noutate pentru Maramureș”

Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș a arătat că, în ultimii ani, au fost implementate mai multe proiecte cu regiunea olandeză, creându-se o legătură de încredere benefică pentru Maramureș. ”Am avut, în ultimii opt ani de zile, o colaborare fructuoasă cu regiunea olandeză Flevoland. Au fost, pe parcursul exercițiului financiar trecut, mai multe proiecte implementate împreună, care au avut un caracter de pregătire a administrațiilor din cele două regiuni, pentru ca, împreună, să facem lucruri mai concrete. S-a creat deja o legătură de încredere și e benefic pentru Maramureș să avem astfel de parteneriate, care pe lângă faptul că ne ajută să creăm vizibilitate într-o zonă a regiunii mai greu accesibilă pentru noi, aduc și bani în județ. Un proiect în domeniul industriilor inovative este o noutate pentru Maramureș, iar faptul că vom reuși să implicăm universități, agenți privați, studenți într-un proiect în beneficiul locuitorilor Maramureșului este un real succes. Cofinanțarea Consiliului Județean Maramureș nu este semnificativă, însă beneficiile acestui proiect sunt extrem de importante”, a arătat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.