Proteste ale maghiarilor la Sfântu Gheorghe

Peste 5.000 de persoane din Sfântu Gheorghe au protestat vineri în fața prefecturii din Covasna prin intonarea imnului Ungariei, după ce Partidul Civic Maghiar a fost amendat pentru intonarea aceluiași imn. Maghiarii au organizat a cincea zi consecutivă de proteste, deși premierul Victor Ponta l-a schimbat joi din funcție pe prefectul de Covasna.

 La evenimentul de vineri au participat peste 5.000 de persoane, care au purtat steaguri secuieşti şi ale Ungariei, intonând imnul Ungariei, dar şi pe cel secuiesc, potrivit Mediafax.

De asemenea, a fost prezentă o fanfară, dar şi husari, iar zeci de tineri au purtat două steaguri lungi de 250 de metri, unul al Ungariei şi unul secuiesc, pornind din două puncte periferice ale oraşului, şi întâlnindu-se în centrul acestuia.

Preoţii bisericilor istorice maghiare din Sfântu Gheorghe au rostit rugăciuni şi au citit pasaje din Biblie, după care liderii formaţiunilor politice maghiare au citit o petiţie adresată Guvernului României prin care au cerut să nu mai fie trataţi ca „cetăţeni de rangul doi”.

Aceasta a fost elaborată de către reprezentanţii celor trei partide maghiare, UDMR, PCM şi PPMT, iar preşedintele UDMR Covasna, Tamás Sándor, a spus că „în privinţa problemelor comunităţii maghiare cele trei formaţiuni acţionează împreună”.

În petiţia care a fost citită în trei limbi, maghiară, română şi engleză, reprezentanţii comunităţii maghiare cer, printre altele, să nu se provoace conflicte între români şi maghiari, să fie adoptate legi care să asigure păstrarea şi dezvoltarea identităţii minorităţilor, restituirea clădirii Liceului „Székely Mikó” Bisericii Reformate, autonomie culturală, înfiinţarea unei secţii cu predare în limba maghiară la UMF Târgu Mureş, dar şi recunoaşterea limbii maghiare ca fiind limbă oficială regională în Ţinutul Secuiesc, alături de limba română.

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.