Recomandările Comisiei Europene pentru România

Comisia Europeană a publicat luni lista recomandărilor specifice de ţară emise pentru România şi a problemelor şi riscurilor la adresa economiei ţării noastre în următorii 3 ani.

Recomandările făcute țării noastre, în număr de opt, se referă la implementarea programului de asistență UE-FMI, implementarea strategiei bugetare pentru 2014, accelerarea reformelor din sectorul sănătății, consolidarea măsurilor active de ocupare pe piața muncii, creșterea calității și accesibilității educației și formării profesionale, creșterea eficienței și eficacității transferurilor sociale, accelerarea eforturilor de consolidare a capacității administrative, precum și promovarea competitivității și eficienței în sectoarele de transport și energie.

CE precizează și faptul că frauda fiscală şi evaziunea fiscală în domeniul TVA, inclusiv schemele transfrontaliere, accizele, contribuţiile de asigurări sociale şi impozitele pe venit, rămân o provocare majoră pentru România.

Alte probleme constate de forul european sunt progresele limitate în combaterea muncii nedeclarate precum şi lipsa unor măsuri de punere în aplicare realiste şi obligatorii a respectării obligaţiilor fiscale: “Sarcina fiscală suportată de persoanele cu venituri salariale mici şi medii rămâne ridicată şi încurajează munca nedeclarată şi nedeclararea integrala a veniturilor”.

În urma acestor recomandări, în viitoarea perioadă va trebui să ne îmbunătățim activitatea de colectare a impozitelor şi să intensificăm eforturile de reducere a fraudei în domeniul TVA, să combatem munca nedeclarată şi să reducem, fără a afecta bugetul, sarcina fiscală suportată de persoanele cu venituri salariale mici şi medii, dar și să finalizăm reforma pensiilor începută în 2010 prin egalizarea vârstei de pensionare pentru femei şi pentru bărbaţi.

O altă recomandare a CE este să accelerăm reformele din domeniul sănătăţii pentru a spori eficienţa, calitatea şi accesibilitatea domeniului, inclusiv pentru persoanele defavorizate şi pentru comunităţile îndepărtate şi izolate.

Nu în ultimă fază și piaţa forţei de muncă a fost adusă în atenție, Comisia recomandând măsuri în vederea activării tinerilor neînregistraţi precum şi consolidarea măsurilor menite să promoveze capacitatea de inserţie profesională a lucrătorilor în vârstă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.