Relaţiile economie China-România, afectate de pandemie şi politică

Pe fondul pandemiei, relaţiile economie dintre China şi România au fost afectate, iar Guvernul şi-a stabilit alte priorităţi în privinţa parteneriatelor strategice renunţând la posibile investiţii realizate din fonduri chineze, însă afacerile dintre firmele româneşti şi cele chineze continuă la o dimensiune mai modestă, a declarat , preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie România-China ( CCIRC) , Nicolae Vasilescu.

„Da, există schimbări, zic eu, esenţiale. În primul rând, trebuie să ştim că, anul trecut pe fondul unei lipsei a relaţiilor directe a vizelor cu China, o problemă datorată Covidu-ului, ne aflăm în situaţia în care nici oamenii de afaceri români n-au plecat spre China, şi nici delegaţii a companiilor chineze n-au mai venit în România. Din punctul acesta de vedere nu putem decât să constatăm că, au fost rărite vizitele reciproce. Există mai puţine contacte dintre firmele din România şi cele din China, şi probabil, de aici şi o scădere semnificativă a importurilor şi exporturilor dintre cele două ţări. Ca să nu mai vorbim de investiţii în active. În acest moment, există două probleme importante; una, datorită problemelor creată de pandemie şi cealaltă, datorată noii politici, noii optici cu care a venit la guvernare PNL” a spus Nicolae Vasilescu.

Preşedintele CCIRC a subliniat că, instituţia va susţine cele mai soluţii economice pentru mediul de afaceri din România, indiferent de deciziile Guvernului.

„În mod evident, noul Guvern nu doreşte o colaborare puternică la nivelul parteneriatelor strategice cu China, având, probabil alte intenţii(…)Noi respectăm decizia oricărui Guvern, dar trebuie să spunem că din punctul nostru de vedere ar trebui ca întotdeauna să fie aleasă cea mai bună soluţie pentru România, nu pentru altcineva. Înţelegem şi parteneriatul strategic dintre România şi SUA, sigur tot ce ţine de problemele UE, ce ţin de NATO şi apartenenţa la acest sistem primează în raport cu orice altceva, însă, economic, vorbind, lucrurile se schimbă(…)Dacă accept să renunţ la o colaborare pentru reactoarele 3 şi 4 ( centrala Cernavodă n.red), trebuie să pun ceva în locul ei. Dacă compania cu care negociam venea cu 6, 2 miliarde ca să facă aceste reactoare, trebuie să dau eu cele 6, 2 miliarde de euro, sau trebuie să vină altcineva să mi le dea. Dacă nu mai fac drumul Comarnic-Braşov cu o companie chineză, trebuie să o fac cu banii mei, dar dacă nu am, trebuie să vină altcineva să mi dea. Lucrurile sunt foarte simple. Eu, trebuie să gândesc lucrurile în favoarea ţării mele(…)Dacă există colaborări strategice din punct de vedere militar, părea mea este că, lucrurile se schimbă un pic când vorbim de economia României şi de colaborarea care trebuie să o avem cu alte ţări ale lumii în favoarea economiei româneşti(…) Încă nu ne dăm seama ce ar putea fi pe viitor, însă pe viitor se pare că proiecte mari n-o să mai avem cu China, şi tot ce înseamnă colaborarea la nivel de firme private sau de stat sunt într-o aşteptare” a declarat Nicoale Vasilescu.

Acesta a subliniat că, instituţia încearcă să menţină o bună colaborare cu Guvernul României, ministere dar şi alte companii de stat sau private pentru a putea oferi contacte cât mai directe cu parteneri din China.

„Noi funcţionăm într-un cadru instituţional legal, suntem o cameră de comerţ bilaterală şi rolul nostru prioritar este să dezvoltăm relaţiile de prietenie între companiile româneşti şi cele chineze. Sigur, ca să putem atinge scopul pentru care ne-am şi înfiinţat avem discuţii, colaborări cu toate instituţiile care au într-un fel sau altul atribuţii în această cooperare. Noi am continuat să avem aceste contacte cu instituţiile româneşti, dar din nefericire nu neapărat schimbarea politicii în România a determinat din punct de vedere a parteneriatelor strategice cu companiile chineze pe proiecte strategice, nu neapărat această schimbare a fost esenţială, ci faptul că nu am mai putut să purtăm discuţii cu ei, datorită pandemiei. Contactele la nivel instituţional au continuat şi avem o relaţie condescendentă cu Guvernul Românei” a spus Nicolae Vasilescu.

Pandemia a afectat serios relaţiile contractuale dintre firmele româneşti şi cele din China, însă au apărut la orizont şi alte afaceri.

„Când ai semnate şi parteneriate economice la nivel naţional îşi reevaluezi activitatea economică pentru că, pandemia a afectat aproape toată planeta(…)Avem companii din România care n-au mai putut continua activităţile cu companii din China. Şi în această ţară o lungă perioadă de timp activităţile comerciale au fost închise şi n-a mai existat un flux de producţie care să ofere firmelor sau fabricilor din România materia primă, piesele necesare ca să poată construi produsul finit(…)Acum, zic, eu de câteva luni de zile, situaţia s-a redresat şi începem încet, încet să ne stabilim poziţiile care le avem până acum. Totuşi, aş remarca faptul că există şi alte afaceri care au început să funcţioneze în România, chiar în timpul pandemiei. S-au importat foarte multe materiale şi echipamente medicale din China, specifice acestei perioade. Sunt deja şi nişte proiecte de cercetare începute în mediul privat pentru realizarea unor vaccinuri sau instrumente medicale dedicate acestei perioade. Practic, vorbim de noi proiecte care au fost lansate, acum, doar la stadiul public că avem un semnal” a susţinut Nicolae Vasilescu.

În opinia preşedintelui CCIRC, abandonarea relaţiilor economie dintre China şi România la nivel guvernamental nu e deloc o decizie inspirată.

„Să presupunem că vor dispărea problemele legate de pandemie, însă nu vor dispărea problemele pe care Guvernul o are în raport cu companiile chineze(…)Dacă tu ca guvern îţi permiţi să elimini definitiv o colaborare economică cu companiile din China este o opţiune pe care ţi-o asumi. Mai devreme sau mai târziu, istoria te va judeca în funcţie de cifre. Noi facem afaceri, nu facem poezie. Dacă îţi asumi să renunţi la nişte intervenţii fiscale pozitive în favoarea ţării tale şi să speri că altcineva ţi le va înlocui este  o opţiune politică. Fiecare trebuie să şi-o asume în raport cu ce se v-a întâmpla în viitor” a spus Nicoale Vasilescu.

În perspectiva anului viitor, CCIRC, susţine o posibilă creştere a exporturilor către China, inclusiv a produselor alimentare şi identificare a noi parteneri de afaceri în diferite domenii.

„Pentru anul 2021,încercăm să pansăm această relaţie economică(…)Încercăm, totuşi ca în perioada aceasta să se dezvolte exportul produselor româneşti către China. Noi ne-am făcut un capăt de ţara din această preocupare. Neavând proiecte strategice în România cu companii chineze, măcar să încercăm să creştem exporturile româneşti către China! Suntem într-o cooperare eficientă cu ANSVSA pentru a semna tratatele bilaterale pe carnea de pui, lucernă, miere de albine, carnea de porc- aici, avem o problemă mai dificilă- încercăm să găsim nişte soluţii punctuale pe tot ce poate fi export românesc spre China(…)Găsim pentru companiile româneşti parteneri din China, parteneri în România pentru cei din China. Avem o perioadă efervescentă, dar care nu se mai fructifică decât pe proiecte de import-export” a declarat Nicolae Vasilescu.

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie România-China a avut recent o întâlniri cu mediul de afaceri din judeţul Maramureş şi cu reprezentanţi filialei judeţene ai camerei de comerţ.

În municipiul Baia Mare funcţionează o companie specializată în producţia de autocamioane realizată cu sprijinul unei firme din China.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.