Reuniune solemnă a Grupului Interministerial Strategic – GIS -Cybercrime

opreaLuni, 2 iunie a.c., Viceprim-ministrul pentru securitate naţională, Ministrul Afacerilor Interne, domnul Gabriel Oprea, a convocat, la sediul Guvernului, o reuniune solemnă a Grupului Interministerial Strategic pentru prevenirea şi combaterea macrocriminalităţii ce afectează siguranţa cetăţeanului şi funcţionarea instituţiilor publice (GIS).

Cu această  ocazie, în prezenţa Primului-ministru al Guvernului României – domnul Victor Ponta și a doamnei Verena Taylor, Directorul Oficiului Direcției Generale Programe din cadrul Consiliului Europei, a avut loc ceremonia solemnă de inaugurare a Oficiului Consiliului Europei privind criminalitatea informatică (C-PROC).

Ceremonia solemnă a reprezentat o materializare a demersului inițiat de către Primul – Ministru al  României cu ocazia vizitei la Bucureşti a Secretarului General al Consiliului Europei, domnul Thorbjorn Jagland (martie 2013), privind propunerea de găzduire în România a C-PROC.

Prin înfiinţarea C-PROC, se creează noi oportunităţi pentru Consiliul Europei de a răspunde într-o manieră mai eficientă cererilor de asistenţă tot mai numeroase venite din partea statelor. Toate programele de asistenţă ale Consiliului Europei în domeniul criminalităţii informatice urmează a fi implementate prin intermediul Oficiului de la Bucureşti.

Alexander Seger – șef al Oficiului Consiliului Europei pentru combaterea criminalității cibernetice – a subliniat rolul important al GIS pentru elaborarea şi promovarea actelor normative necesare înfiinţării Oficiului, identificarea, negocierea spaţiilor de funcţionare și finalizarea tuturor procedurilor operaţionale impuse de lege.

La această ceremonie au participat miniştrii şi conducătorii instituţiilor administraţiei publice centrale care fac parte din Grupul Interministerial Strategic, reprezentanţii instituţiilor cu atribuții în domeniul securităţii naționale care au statut de invitaţi permanenţi şi cei ai instituţiilor publice care au statut de invitaţi în cadrul GIS, precum și ambasadori ai ţărilor acreditate în Romania și reprezentanți ai organizațiilor internaționale relevante care îşi desfăşoară activitatea în România.

Grupul Interministerial Strategic pentru prevenirea şi combaterea macrocriminalităţii ce afectează siguranţa cetăţeanului şi funcţionarea instituţiilor publice, a fost înfiinţat  prin Decizia nr. 233/2013 a Primului-ministru Victor Ponta.

Grupul Interministerial Strategic funcţionează în subordinea Primului-ministru şi în coordonarea Viceprim-ministrului pentru securitate națională, Ministrul Afacerilor Interne domnul Gabriel Oprea și are rolul de elaborare, integrare, corelare şi monitorizare a politicii Guvernului de prevenire a macrocriminalităţii, asigurând conceperea şi punerea în executare a unui management eficient de luptă împotriva acesteia.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.