REVOLUȚIA ROMÂNĂ DIN DECEMBRIE 1989 – 17 decembrie

Timișoara – Dimineața, mișcarea protestatară ia amploare; muncitori din fabrici, locuitori ai cartierelor și studenți se îndreaptă spre centrul orașului. Piața Operei este ocupată de manifestanți, iar din balconul Operei se rostesc îndemnuri la acțiune împotriva dictaturii comuniste. Se înregistrează primele încercări de coordonare a mișcării antidictatoriale: apar primii lideri ai manifestanților și se conturează un program de revendicări. Mulțimea atacă clădirea Comitetului județean PCR.

Muncitori, locuitori și studenți din Timișoara se îndreaptă spre Piața Operei rostind îndemnuri la acțiune împotriva dictaturii comuniste

După ora 11.00, din ordinul ministrului Apărării Naționale, sunt blocate intersecțiile și principalele căi de acces spre centrul orașului. Se scandează „Jos Ceaușescu!”, „Jos comunismul!” și „Nu vă fie frică! Ceaușescu pică!”; Comitetul județean PCR este luat cu asalt și ocupat de demonstranți. Militarii desfășurați în zonă intervin în forță împotriva manifestanților.

După ora 18.00, forțele de ordine deschid focul; se înregistrează numeroși morți și răniți. Acțiunile violente se extind: sunt atacate obiective militare de către persoane care practic n-au nici o legătură cu manifestațiile. În județul Timiș este decretată starea de necesitate.

Coordonarea acțiunii militare din Timișoara este preluată de generalul Ștefan Gușă, șeful Marelui Stat Major și prim-adjunct al ministrului Apărării Naționale, care se asigură ca armata să nu fie atrasă într-o confruntare deschisă cu manifestanții. Noaptea au loc ciocniri violente în fața Comitetului județean PCR, în Piața Maria, în Piața Libertății, la Catedrală, în Calea Lipovei, Calea Girocului, ș.a.

București — Ședință extraordinară a Comitetului Politic Executiv al CC al PCR; este analizată situația de la Timișoara. Nicolae Ceaușescu îi acuză de slăbiciune și nerespectare a dispozițiilor date pe ministrul de interne, Tudor Postelnicu, pe șeful Departamentului Securității Statului, generalul Iulian Vlad, și pe ministrul apărării naționale, generalul Vasile Milea.

Din dispoziția lui Nicolae Ceaușescu, Ion Coman, secretar al CC al PCR, este numit comandant unic pentru Timișoara și se deplasează de urgență, alături de generalii din MApN Ștefan Gușă, Victor Atanasie Stănculescu, Mihai Chițac și Florea Comșa, pentru a coordona acțiunile represive.

Aproximativ 20.000 de membri ai Gărzilor Patriotice din județele Dolj și Vâlcea sunt trimiși forțat la Timișoara; unii dintre ei fraternizează, la sosirea în oraș, cu demonstranții, iar ceilalți sunt întorși din drum.

La ora 17.00, Nicolae Ceaușescu convoacă o teleconferință cu toți primii secretari ai Comitetelor județene PCR, la care participă și comandanții de garnizoane militare. Prin indicațiile transmise, se instituie de facto, starea de necesitate pe teritoriul țării. El cere organelor de ordine să riposteze cu fermitate, folosindu-se împotriva demonstranților armamentul din dotare.

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.