REZULTATE REFERENDUM GRECIA. Primul EXIT POLL: Elenii spun „NU” 52%, „DA” 48%

Aproximativ 10 milioane de alegători au fost chemaţi la urne pentru a vota în favoarea sau împotriva unor măsuri de austeritate și reforme propuse de către creditorii țării. Primul EXIT POLL spune că elenii au ales să spună „Nu” austerităţii în proporţie de 52%, în timp ce 48% ar accepta reformele propuse.


 Zeci de mii de greci au venit în ţară, din străinătate, pentru a vota la referendum. Pragul de 40% necesar validării referendumului a fost atins deja la ora 16.00. Guvernul de stânga, condus de Alexis Tsipras, i-a încurajat pe oameni să spuna „NU” austerităţii. Totuşi, aceasta opţiune ar putea pune în pericol locul Greciei în zona euro. Nu este clar ce se va întâmpla în cazul unui răspuns negativ al grecilor la scrutin.

Băncile au avertizat că mai au bani până luni, când, conform promisiunilor guvernului, ar urma să se redeschidă. Deşi şi-a manifestat dezaprobarea faţă de guvernul Tsipras, şeful parlamentului european, Martin Schulz, a spus că Europa nu îi va „părăsi” pe greci, indiferent de rezultatul referendumului, şi le va acorda împrumuturi de urgenţă, pentru o perioadă scurtă de timp însă.

Premierul de extremă-stânga al Greciei, Alexis Tsipras, a decis organizarea unui referendum prin care grecii să decidă dacă acceptă măsurile de austeritate propuse de creditorii ţării. Programul de asistenţă financiară în valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, s-a încheiat marţi, aceeaşi zi în care statul elen trebuia să facă plata către FMI. Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional au anunţat că nu iau nicio decizie privind situaţia din Grecia înainte de anunţarea rezultatului referendumului programat duminică.

Loading...

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.