România poate redeveni „Grânarul” Europei

România se situează pe locul trei în UE la exportul de cereale către pieţele extracomunitare și pe primul loc la porumb. Traderii de materii prime agricole au exportat 2,1 milioane de tone de cereale (grâu, orz şi porumb) în perioada 1 iulie-14 octombrie (primele 16 săptămâni ale sezonului comercial curent), astfel că marfa românească este pe locul trei în topul celor mai mari exportatori din UE către pieţele extracomunitare. Aproape două treimi din cantitatea deja livrată sunt acoperite de grâu, restul fiind împărţit aproape egal între comenzile de orz şi porumb.

În acest context, exportul românesc de cereale a ajuns să se situeze pe a treia poziţie a topului european după primele 16 săptămâni ale sezonului, la o diferenţă de 0,9 milioane tone de liderul Franţa şi la 0,6 milioane tone de Germania, ocupanta celui de-al doilea loc. Poziţia economiei locale este paradoxală şi arată gradul de expunere al cerealelor româneşti pe piaţa internaţională în condiţiile în care Franţa şi Germania au producţii de până la de 3,3 ori mai mari decât cea autohtonă.

Piaţa cerealelor reprezintă cel mai important element al producţiei agricole româneşti şi un segment de 4 miliarde de euro în sezoanele în care recolta nu este afectată sever de secetă, însemând aproape un sfert din totalul producţiei agricole din România.

Toate veștile ne arată că dacă vom continua creşterea economică în aceiași pași alerți, putem deveni „economia de top a Europei de Est”, în următorii 10 ani putem ajunge în top 15 ţări europene cele mai competitive economic şi în top 40 ţări din lume.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.