România şochează toată Europa

România va fi, şi în acest an, dar şi în 2018, liderul zonei în ceea ce priveşte creşterea produsului intern brut, dar şi a consumului, potrivit datelor din prognoza de iarnă a Comisiei Europene.

România va înregistra în acest an o creştere economică de 4,4%, iar anul viitor de 3,7%, potrivit prognozei Comisiei Europene. Sunt cele mai mari creşteri din zona noastră, potrivit unei comparaţii realizate de ECONOMICA.NET pe baza prognozei Comisiei Europene. Creşterea în termeni reali a Produsului Intern Brut va fi însoţită şi de o creştere a consumului privat, de asemenea, la valori pe care nici o altă ţară dintre cele cu care ne comparăm în mod uzual nu le va cunoaşte în următorii doi ani: 6,7% în acest an şi 4,2% anul următor. Valori cu mult mai mari decât în cazul celorlalte state foste comuniste, cel puţin pentru acest an. Iată cum stau celelalte ţări:

Bulgaria
Vecinii de la Sud de Dunăre vor avea o creştere reală a economiei de 2,9% în acest an şi de 2,8% în 2018, potrivit prognozei Comisiei Europene. Consumul gospodăriilor va avansa cu exact aceleaşi procente în acest an şi în următorul

Ungaria
Vecinii noştri din Vest vor consemna o creştere reală a Produsului Intern Brut de 3,5% în acest an, şi de 3,2% în 2018. Consumul privat al ungurilor va creşte cu 4,8% în 2017, şi cu 3,9% în 2018.

Polonia
Singura ţară din Europa care n-a cunoscut recesiunea în perioada ultimei crize va consemna o creştere reală a economiei sale de 3,2% în acest an, şi de 3,1% în 2018. Consumul privat al polonezilor va creşte cu 3,9% în acest an şi cu 2,9% anul viitor.

Cehia
Economia cehă va avea o creştere de 2,6% în acest an, iar în 2018 creşterea va fi de 2,7%. Consumul privat al cehilor va creşte, în fiecare dintre cei doi ani, cu 2,4%

Slovacia
Economia Slovaciei va avansa cu 2,9% în acest an, creştere care se va amplifica în 2018, până la 3,6%. Consumul privat va creşte cu 2,9% în acest an şi cu 2,8% anul viitor

Croaţia
Cel mai nou membru al Uniunii Europene va consemna, în acest an, o creştere reală a Produsului Intern Brut de 3,1%, pentru ca, în anul următor, creşterea să ajungă la 2,5%. Consumul privat va creşte cu 3,4% în acest an, şi cu 3% în 2018.

Slovenia
Economia Sloveniei va avansa cu 3% în acest an şi în următorul, creşteri reale. Consumul privat va avansa cu 3,2% în 2017 şi cu 2,9% în 2018.

Începând din anul 2010, consumul gospodăriilor tot creşte în România, an de an, până la valoarea record de 9%, consemnată anul trecut. În acest an, creşterea va fi susţinută şi de unele măsuri administrative luate de Guvern: creşterea salariului minim, creşterea salariilor bugetarilor, creşterea punctului de pensie. Asta şi pe fondul unor reduceri de taxe (scăderea TVA, a contribuţiilor sociale, a accizelor la carburanţi, eliminarea a 102 taxe nefiscale, etc), măsuri care au fost luate şi anul trecut şi în acest an.

Rămâne de văzut dacă aceste măsuri, care întind până aproape de limită echilibrul bugetului (România va consemna cel mai mare deficit bugetar dintre toate ţările analizate: 3,6% din PIB, iar la anul deficitul se va adânci la 3,9%) vor putea fi susţinute şi în viitor. Din acest punct de vedere, anul nu a debutat încurajator: veniturile bugetului general consolidat au scăzut, în ianuarie, cu 5,7% faţă de prima luna a anului trecut, în timp ce cheltuielile au crescut cu 3,5%.

Sursa: economica.net

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.