Romania, sub COD GALBEN de cutremure: „S-a terminat perioada inactiva”

Doua noi cutremure s-au produs in zona seismica Vrancea. Primul s-a produs duminica seara, la ora 23:38, iar cel de-al doilea s-a produs la ora 3:50.

In ultimii doi ani, in Romania au avut loc peste 25 de seisme cu magnitudine mai mare de 4. In 8 februarie, in Vrancea s-a produs un cutremur cu magnitudinea 5, care a fost resimţit şi în Bucureşti.

Cele mai mai puternice cutremure produse în România după Revoluţie sunt cele inregistrate pe 30 si respectiv 31 mai 1990, cu magnitudini de 6,9 si respectiv 6,4 pe scara Richter.

Sud-estul României are dedesubt o bombă cu ceas

De secole, un seism devastator loveşte periodic Muntenia şi Moldova. O dată la 35-45 de ani, Bucureştiul este puternic zguduit. Cu unele variaţii, cutremurul este mereu acelaşi, dar Capitala se schimbă şi este din ce în ce mai vulnerabilă. Nu înseamnă că în acest interval nu se produc multe alte seisme. Dar noi vorbim despre acele evenimente care, depăşind 7 grade pe scara Richter, fac pagube considerabile. Şocurile mici produc oarecare emoţie, apoi sunt uitate, după câteva zile sau săptămâni, rămânând doar în registrele seismologilor. Cutremurele mari intră direct în cartea de istorie, printre războaie şi guvernări.

Ultimul, cel din 1977, a făcut 1.570 de morţi şi 11.300 de răniţi, a doborât sau a avariat grav 35.000 de locuinţe şi clădiri industriale. Potrivit estimărilor Băncii Mondiale, paguba directă a fost de peste 2 miliarde de dolari, iar amortizarea efectelor pe termen lung a mai absorbit aproape tot atât. Seismul a dat un brânci în plus edificiului şubrezit al economiei socialiste, care probabil din acel moment a intrat în derivă.

Dr. Gh. Mărmureanu şi dr. Mircea Radulian, de la Institutul de Fizică a Pământului, apreciază că în ciclul seismic vrâncean se succed două intervale: o perioadă cu activitate intensă, cu mai multe evenimente cu magnitudine apropiată de 7, şi una relativ inactivă. Ei consideră ca am traversat perioada inactivă pentru ca s-a incheiat anul acesta.

Sursa: kfetele.ro

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.