Romanii din strainatate, obligati sa plateasca 800 de lei pentru „sanatatea” din Romania. Noul cod fiscal, spaima „capsunarilor”!

capsunariOrice roman plecat in strainatate are obligatia de a a contribui la bugetul de stat cu suma de 800 de lei pe an, indiferent daca obtine sau nu venituri.

Prevederea se regaseste in Noul Cod Fiscal, promulgat acum o saptamana de presedintele Klaus Iohannis.

Taxele reprezinta contribuntiile catre bugetul de asigurari sociale de sanatate, care vor fi suportate si de romanii care nu beneficiaza de aceste servicii, cum sunt cei plecati la munca in strainatate. Descoperirea a fost facuta de consultantul fiscal Adrian Bent.

„Confirm faptul ca persoanele cu rezidenta fiscala in Romania, cu domiciliul in tara, sunt obligate la plata acestei contributii calculata prin procentul de 5.5% x valoarea salariului minim pe economie, chiar daca se afla in strainatate. Contributia este de circa 67 de lei/luna, corespunzator sumei de 792 de lei pentru un salariu minim pe economie din 2016 de 1200 de lei”, a declarat Adrian Benta, pentru Hotnews.

E vizata munca la negru

„Articolele 180-182 din noul Cod Fiscal impun plata unei contributii la asigurarile de sanatate de catre persoanele fizice ce nu realizeaza venituri si nici nu sunt scutite de plata contributiei de sanatate prin efectul legii. Este vorba de minorii sau doamnele insarcinate care nu au venituri. In acest sens, cetatenii romani care isi pastreaza rezidenta fiscala in tara sunt in sfera contributiei la aceasta asigurare de sanatate. In esenta, legea nu se adreseaza numai acestor categorii de persoane ci si altor persoane, cum ar fi cele neasigurate, dar care incaseaza venituri la negru, agricultorilor care nu indeplinesc conditia de a fi impozitati perin transe de venit sau persoanelor casnice ce nu sunt coasigurate”, a explicat specialistul.

Sursa: cancan.ro

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.