Românii renunţă treptat la tariful social la curent

Tariful social la energie electrică, avantajos mai ales pentru cine consumă puţin, este din ce în ce mai puţin utilizat de consumatorii casnici. Până la ce consum este avatajos?

174.000 de consumatori casnici de energie electrică nu mai apar în evidenţele furnizorilor ca fiind consumatori la tariful social, în ultimii trei ani, potrivit datelor ANRE. Astfel, conform ultimului raport referitor la evoluţia pieţei reglementate de energie, la finalul anului trecut, mai apăreau doar 893.137 de clienţi casnici care au tariful social la energie electrică, adică doar 10,6% din cei 8,4 milioane de clienţi casnici care au rămas să primească energie electrică în sistem de preţ reglementat de stat.

Cu trei ani în urmă, la finalul anului 2013, potrivit aceluiaşi raport al ANRE, numărul de clienţi casnici era de 1,067 milioane, reprezentând 12,58% din numărul total de clienţi casnici de la reglementat.

Tariful social poate fi ales de oricine, dar este un tarif cu caracter de protecție socială E.ste indicat pentru un consum într-o perioadă de 30 de zile sub 110kWh, fiind, sub această limită, cel mai economic tarif, potrivit informaţiilor furnizorilor. Însă, dacă este ales greşit, pentru un consum mare, conduce la valori foarte mari ale facturii de energie electrică.

Consumul din perioada de facturare se alocă succesiv pe trei tranșe: 1. în prima tranșă se consideră 2 kWh/ zi pentru fiecare zi a perioadei de facturare; 2. în a doua tranșă se consideră 1 kWh/ zi suplimentar față de prima tranșă, pentru fiecare zi a perioadei de facturare; 3. în a treia tranșă diferența între consumul realizat și consumul inclus în tranșele anterioare.
Tarifele pentru fiecare tranşă sunt de 0,19 lei pe kWh (prima), 0,46 lei (a doua) şi 0,92 lei (ultima). Aşadar, la consumuri foarte mici, de exemplu de 60 kWh pe lună, este extrem de avantajos. Prin comparaţie, cel mai întâlnit tarif, cel monom cu rezervare, înseamnă 0,17 lei pe zi abonament şi 0,35 lei preţul unui kWh.

Aceste tarife sunt doar pentru componenta reglementată din factură, nu şi pentru cea de piaţă concurenţială (CPC), care înseamnă 80% din factură, care se ajustează perio

Cele mai probabile cauze pentru care clienţii renunţă la acest tarif sunt cel mai probabil două: creşterea consumului gospodăriilor, care nu mai justifică acest tarif, şi ieşirea a tot mai mulţi clienţi casnici din zona reglementată, prin semnarea unui contract fie cu un alt furnizor, fie cu acelaşi, dar în regim de piaţă liberă, nu la preţ reglementat de stat.

Sursa: economica.net

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.