Rugby: Timișoara Saracens a câștigat Cupa României!

DSC_2928-720x430Disputata in premiera pe Stadionul Dan Paltinisanu, finala Cupei Romaniei editia 2016 a revenit echipei Timisoara Saracens, care a intrecut cu rezultatul de 37-12, pe Stiinta Baia Mare. Partida a fost controlata cu autoritate de elevii lui Heikell Grainger,  Valentin Calafeteanu marcand nu mai putin de 22 de puncte.

Inca din primele minute ale finalei, timisorenii s-au instalat in jumatatea de teren a zimbrilor si sub presiunea inaintarii a venit prima lovitura de pedeapsa, din pozitie centrala Valentin Calafeteanu reusind sa deschida scorul. Replica baimarenilor nu a intarziat si tot din pozitie ideala, Samoa Luke a avut sansa egalarii, insa sutul sau nu a nimerit cadrul butului advers.

Stiinta Baia Mare a avut in continuare cateva minute bune in care si-a impus vointa, molurile de margine masandu-i pe banateni in apropierea propriului teren de tinta. Presiunea elevilor lui Eugen Apjok s-a materializat cu eseul marcat de Bidzina Shamkharadze, in urma unei patrunderi surprinzatoare pentru defensiva timisorenilor, Samoa Luke irosind din nou sansa de a-si trece in cont o tentativa de tinta concretizata. Astfel, in minutul 15, Stiinta Baia Mare se afla la conducere, rezultat 5-3, insa a urmat un asediu al sarazinilor din Banat, actiunile acestora pe treisferturi fiind un pericol continuu pentru defensiva maramuresenilor, pe care in cele din urma a reusit sa o bata Valentin Caleteanu cu un eseu marcat la colt. Din pozitie dificila, acelasi Calafeteanu a adus si cele doua puncte ale transformarii.

Pana la pauza, initiativa a ramas de partea Timisoarei Sarcens, Valentin Calafetenu a concretizat doua lovituri de pedeapsa,in timp ce Samoa Luke a ratat din nou , dupa primele 40 de minute rezultatul fiind de 16-5 in favoarea trupei din orasul de pe malurile Begai.

Superioritatea timisorenilor a fost si mai evidenta in partea secunda cand acestia au avut nevoie de numai doua minute dupa reluarea jocului pentru a marca un nou eseu, Jack Umaga reusind un slalom de efect prin defensiva zimbrilor. Valentin Calafeteanu a transformat cu siguranta si scorul a devenit 23-5. Minutul 55 avea sa aduca o noua modificare a tabelei de marcaj, Catalin Fercu l-a gasit pe Tangimana Fonovai care a fost placat la cinci metri de terenul de tinta al baimarenilor, Valentin Calafeteanu a scos balonul din gramada spontana creata si Valentin Poparlan a finalizat la colt. Nici de acesta data mijlocasul la grmada al banatenilor nu a avut probleme in a transforma.

Singurul moment dificil pentru Timisoara Saracens a fost cel in care Dorin Lazar a vazut cartonasul galben, iar in suprioritate numerica Stiinta Baia Mare a redus diferenta in urma incercarii lui Johannes Van Heerden, transformata de Tanilea Maravunawasawasa, prea tarziu insa pentru a schimba soarta partidei. Cu opt minute inainte de final au venit si ultimele modificari ale rezultatului, gramada zimbrilor a cedat si astfel s-a acordat un eseu de penalizare, transformat de Valentin Calafeteanu, Timisoara Saracens evoluand apoi pentru a doua oara in inferioritatea numerica, Vasile Rus fiind trimis si el pe banca pedepselor.

Timisoara Saracens a realizat un adevarat hat-trick fiind la cel de-al treilea trofeu cucerit consecutiv( 2014,2015,2016) si in acelasi timp a treia echipa din istoria competitiei care reuseste o astfel de performanta dupa Dinamo Bucuresti( 2000, 2001, 2002), respectiv Steaua Bucuresti (2005, 2006, 2007).

Gratie reusitelor din finala, Valentin Calafeteanu, desemnat jucatorul meciului, a devenit cel mai eficient marcator al acestei editii a Cupei Romaniei cu un total de 65 de puncte, un eseu, 15 transformari si 10 lovituri de pedepasa, depasindu-l pe Tudorel Bratu (53 puncte).

Cupa Romaniei
Finala: Stiinta Baia Mare-Timisoara Saracens 12-37 (5-16)
Stadion Dan Paltinisanu
Arbitri: Vlad Iordachescu-Cristian Serban, Madalin Gabau
Au marcat: Shamkharadze-e, Van Heerden-e, Maravunawasawasa-tr, respectiv Calafeteanu-e, 4tr, 3lp, Eseu de penalizare, Umaga-e, Poparlan-e
Cartonase galbene: D.Lazar, V.Rus (ambii Timisoara Saracens)

Stiinta Baia Mare: 1.Constantin Pristavita, 2.Florin Baradsu, 3.Paul Rusu, 4.Andrei Iurea, 5.Florian Rosu, 6.Johannes Van Heerden, 7.Sean Morrell, 8.Razvan Ailenei, 9.Bidzina Shamkharadze, 10.Taniela Maravunawasawasa, 11.Adrian Apostol, 12.John Leiataua, 13.Sione Fakaosilea, 14.Alexandru Bucur, 15.Samoa Luke Rezerve: 16.Ovidiu Cojocaru, 17.Waisea Nailago, 18.Siviu Suciu, 19.Constantin Ene, 20.Alexandru Palii, 21.Georgel Catuna, 22.Paul Oprea, 23.Mtya Dumani

Timisoara Saracens: 1.Gigi Militaru, 2.Andrei Radoi, 3.Alexandru Tarus, 4.Valentin Poparlan, 5.Marian Drenceanu, 6.Daniel Ianus, 7.Dorin Lazar, 8.Stelian Burcea, 9.Valentin Calafeteanu, 10.Jody Rose, 11.Stephen Shennan, 12.Jack Umaga, 13.Tevita Manumua, 14.Fonovai Tangimana, 15.Catalin Fercu. Rezerve: 16.Eugen Capatana, 17.Sione Taupaki, 18.Samuel Maris, 19.Ionut Muresan, 20.Lotter Pretorius, 21.Florin Popa, 22.Vladut Zaharia, 23.Vasile Rus.

sursa:super-liga.ro

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.