S-a deschis Târgul Darurilor de Crăciun

targ 49Începând de ieri şi până sâmbătă inclusiv, în Salonul Artelor al Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” din Baia Mare, este deschis Târgul Darurilor de Crăciun, aflat la a III-a ediţie. Băimărenii găsesc aici atât podoabe pentru brad şi pentru interior, cât şi obiecte de artizanat potrivite pentru a fi dăruite cu ocazia sărbătorilor: bijuterii, jucării, cosmetice, obiecte de îmbrăcăminte, poşete, precum şi felicitări. Organizatorii evenimentului sunt doi băimăreni, ceramista Ileana Horoba Danci şi jurnalistul Ionuţ Horoba.
Cei doi au început, în urmă cu câţiva ani, să producă gama de cosmetice naturale „Fain”, pe care le găsiţi la unul dintre standurile târgului. L-am întrebat pe Ionuţ Horoba de ce crede că acestea sunt atât de apreciate de cei care au apucat să le folosească: „Pentru că în primul rând sunt naturale, eu cred că de acolo pleacă atracţia cea mai mare, omul e aproape de natură tot timpul, şi sunt făcute cu drag, într-o formă inedită în care se îmbină mai multe arte: grafică, poezie, lucrul făcut manual. Pe fiecare se lucrează de la A la Z, căutându-se o formă originală, nu este nimic mecanizat şi cred că asta se transmite omului simplu.Reţetele sunt rezultatul unei munci de doi ani de zile, în care le-am testat noi, mai întâi, apoi prietenii noştri, şi am ajuns la un final să descoperim nişte reţete al căror feedback este foarte pozitiv”. Trebuie precizat faptul că săpunurile „Fain” sunt ambalate într-o hârtie decorată cu desene realizate de Ileana Horoba Danci şi care conţin câte o poezie scrisă de Ionuţ Horoba. Valică Mihuleac, din Iaşi, o reprezintă la târg pe soţia sa, Ionela, care este artist plastic. „Am adus două tipuri de produse. În primul rând, ceramică lucrată în stilul Cucuteni, urmând tehnica tradiţională, veche, adică lucru manual, pictură înainte de ardere, urmând aceeaşi decoraţie, cromatică şi tehnică de ardere, şi în al doilea rând clopoţei coloraţi, lucraţi manual. Dacă ceramica de Cucuteni este de inspiraţie, clopoţeii sunt originali.

Clopoţelul e universal, poate fi sunat oricând, la orice oră, atunci când ai o stare mai proastă. Iar modelul de aranjare are şi el o simbolistică: e o poartă, o arcadă, iar clopoţelul în această aranjare este un simbol al omului. Suntem toţi agăţaţi de cer, fiecare cu poziţia lui, mai sus sau mai jos, mai mic sau mai mare, colorat diferit şi sunând diferit”. Nicoleta Mureşan a absolvit Pictura în Baia Mare, dar nu vinde tablouri, ci decoraţiuni din ceramică pentru brad, bijuterii şi obiecte frumoase pentru împodobit interioare cochete: „Fac ceramică de 22 de ani, lucrez la Faimar, unde conduc un atelier de porţelan, facem un porţelan de înaltă calitate. În timpul liber, îmi place să fac porţelan, artizanat, toate astea mă bucură.

Am adus la târg în primul rând simboluri: brăduleţi, îngeraşi, clopoţei de ceramică. Apoi, diferite vase confecţionate cu mâna, recipiente decorative, ceşcuţe decorative şi bijuterii. Este recreerea mea, este un refugiu pentru mine. În general, le vând la galerii de artă din Bucureşti şi Baia Mare, iar acum le-am adus la târg”.
Intrarea la Târgul Darurilor de Crăciun este liberă, iar expozanţii garantează că nimeni nu va pleca cu mâna goală.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.