S-a inaugurat noua Staţie de Epurare din Sighet

epurare-017Noua Staţie de Epurare a apelor uzate  din municipiul dintre confluenţe a intrat în funcţiune cu o lună mai repede decât era stipulat în contract. Este vorba despre o staţie de epurare la standarde înalte, una dintre cele mai performante staţii de epurare  din România. Investiţia  de  circa  7 milioane de euro  a început în urmă cu 22 de luni. Staţia este  controlată  digital, de un calculator şi  senzori care activează automat diverse manevre.

Aceştia arată în permanenţă starea apei care trece prin staţia de epurare, de la temperatură şi grad de nămol până la nivelul componentelor acesteia. Staţia funcţionează normal şi  se fac în continuare  probele tehnice. Rezultatele sunt cele  de încadrare în normele de poluare pe care le-a stabilit Comunitatea Europeană pentru România.

Înainte de tăierea panglicii, la Primăria Sighetu Marmaţiei a avut loc ieri o întâlnire a beneficiarului (SC VITAL SA, ADI Maramureş, Primăria Sighet), proiectantului, constructorului (foarte lăudata de toţi,  firma STRABAG AG),  sub-antreprenorilor şi a celor care au colaborat la naşterea acestei moderne  uzine  de tratare a apelor uzate. Ape care, după epurare nu vor mai afecta flora şi fauna râurilor Iza şi Tisa.

În faţa numeroasei asistenţe, au vorbit: Cătălin Cherecheş, preşedinte ADI Maramureş, Doru Ciocan, preşedinte ANRSC, Ovidiu Nemeş, primarul municipiului Sighetu Marmaţiei şi gazda festivităţilor,  Emil Marinescu, vice-preşedinte al Consiliului Judeţean Ma­ramureş, Remus Dăineanu, directorul pentru România al Strabag AG, Alexandrina Bancoş, director  Vital SA Baia Mare.

Azi, este organizată o zi a porţilor deschise, pentru toate instituţiile şi cetăţenii Sighetului, care sunt interesaţi să vadă cum şi la ce standarde funcţionează staţia de epurare pentru protejarea mediului înconjurător.

Contractul de lucrări pri­vind staţia de epurare a fost semnat în februarie 2013 şi face parte din proiectul cu finanţare europeană “Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Maramureş“. Staţia de epurare este proiectată pentru a servi un număr de 37.500 de persoane şi poate prelua şi epura un debit maxim de 13.200 mc/zi. Zilele trecute, înainte de ploaie, au intrat circa 7.500 mc pe zi, semn că sighetenii consumă raţional apa potabilă sau că nu-s acasă, ci plecaţi la muncă prin alte ţări!

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.