S-a modificat legea eficienței energetice. Ce trebuie să știți?

Guvernul României a publicat ordonanța de urgență nr. 130 din 29 septembrie 2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 121/2014 privind eficiența energetică.

OUG 130 modifică articolul 9 alineatul (1), litera a) din legea nr. 121/2014 privind eficienta energetica. Astfel, operatorii economici care consumă anual o cantintate de energie peste 1000 de tep sunt obligați să realizeze o dată la 4 ani un audit energetic pe întreg conturul energetic, nu doar pe cel puțin 50%. Totodată auditul trebuie elaborat de un auditor energetic și stă la baza stabilirii și aplicării măsurilor de îmbunătățire a eficienței energetice.

Totodată se modifică și alineatele (5) și (6) de la articolul 9. Așadar, și operatorii economici care consumă anual o cantitate de energie sub 1.000 tone echivalent petrol pe an, cu excepția IMM-urilor, sunt obligați să întocmească la fiecare 4 ani un audit energetic pe întreg conturul de consum energetic. Auditul trebuie realizat de o persoană fizică sau juridică autorizată de Ministerul Energiei sau Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), după caz, și stă la baza stabilirii și aplicării măsurilor de îmbunătățire a eficienței energetice.

Auditul energetic trebuie realizat pe întregul contur de consum energetic al unui operator economic și include bilanțurile energetice realizate pe toate contururile de consum energetic ale operatorului economic și respectă criteriile minime pentru auditurile energetice, inclusiv pentru cele desfășurate ca parte a sistemelor de gestionare a energiei potrivit anexei nr. 4 din lege.

Realizarea unui audit energetic reprezintă o obligație legală, însă vă ajută să vă definiți și o strategie pe termen scurt și lung. Cu toate acestea, pentru a crește eficiența energetică a companiei trebuie să țineți cont de două aspecte importante:

  • Să realizați un audit energetic cu o companie prestatoare de servicii energetice cu experiență și expertiză în domeniu.
  • Și să implementați soluțiile fezabile recomandate și argumentate din cadrul acestuia.

Pentru a obține rezultate vizibile în factura de energie și cu impact asupra business-ului este important să și implementați soluțiile de eficiență energetică și de producere locală de energie propuse în cadrul auditului energetic. O parte dintre aceste soluții se referă la panouri fotovoltaice, cogenerare/trigenerare, sisteme de monitorizare a consumurilor de energie, modernizarea iluminatului, compensarea energiei reactive etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.