Salariul minim de 2500 de lei pentru tinerii care termină o facultate în România

Una din cele mai tentante promisiuni ale PSD este programul Primul Salariu care oferă salariul minim de încadrare pentru absolvenți.

După terminarea campaniei electorale și câștigarea alegerilor de către Partidul Social Democrat marea majoritate a românilor au început să citească cu mai multă atenție programul electoral al PSD. Considerat de oponenții politici un program suprarealist și plin de promisiuni electorale care nu pot fi susținute, acest program are niște prevederi care, la prima vedere, sunt extrem de bine venite pentru tinerii români care termină o facultate și vor să se angajeze în România.

Ce prevede programul Primul Salariu care ar trebui să garanteze 2500 de lei tinerilor care se angajează prima dată.

Conform programului electoral al social democraților dar și a declarațiilor publice făcute de reprezentanții acestora și chiar a discursului premierului Grindeanu în Parlamentul României, este vorba de un program prin care Guvernul va subvenționa 50% din cheltuielile angajatorilor pe o perioadă de 3 ani de zile cu condiția ca aceștia să ofere tinerilor angajați un salariu minim de 2500 de lei brut pentru o perioadă de minim 5 ani de zile. Acest program ar trebui să fie implementat pentru o perioadă de 4 ani consecutiv și de el ar trebui să beneficieze 40.000 de tineri pe an. Așa că, dacă este să ne luăm după promisiunile Partidului Social Democrat, aproximativ 160.000 de tineri absolvenți de facultate vor putea beneficia de un salariu minim de 2500 de lei de încadrare, în următorii 4 ani.

Chiar dacă nu s-au făcut publice încă condițiile practice de aplicare a acestui program este evident că statul nu va putea forța angajatorii privați să se înscrie în acest program și că totul va ține de alegerea acestora de a se înscrie în acest program care vrea să vină în ajutorul tinerilor absolvenți la prima lor angajare. Și mai este bine de știut că vor fi cu siguranță și condiții puse nu doar angajatorilor (menținerea angajării pe o perioadă de minim 5 ani) dar și tinerilor care vor beneficia de această facilitate. Cel mai probabil nu-și vor putea da demisia pe parcursul derulării programului decât dacă vor da banii înapoi statului român.

Partea cea mai interesantă a acestui program este că el se adresează în mod clar doar mediului privat. Adică un tânăr care se angajează în mediul privat, după absolvire, poate câștiga minim 2500 de lei brut în timp ce unul care se angajează la stat nu va avea această facilitate ci va primi salariul conform grilei de salarizare bugetare aplicabilă în instituția unde se angajează.

Rămâne de văzut dacă și când programul Primul Salariu va fi implementat de guvernarea Social Democrată. Și câți tineri vor fi beneficiarii reali ai acestui program.

Sursa: blastingnews.com

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.