Săptămâna prevenirii criminalităţii – prevenirea delincvenţei juvenile

Delincvenţa juvenilă reprezintă ansamblul conduitelor minorilor aflate în conflict cu normele de convieţuire socială acceptate şi recunoscute într-o societate. Sfera conduitelor care intră sub incidenţa delincvenţei juvenile nu se referă doar la încălcările legii penale, ci cuprinde şi actele de vagabondaj, cerşetorie, fuga de acasă, absenteism şcolar etc.

Prevenirea delincvenţei juvenile reprezintă ansamblul de politici, măsuri şi tehnici care vizează reducerea comportamentelor considerate ca fiind ilicite. Conform datelor statistice ale I.P.J. Maramureş în primele opt luni ale acestui an, 67 de minori au fost cercetaţi pentru comiterea unor infracţiuni, cu precădere infracţiuni de furt, de diferite tipuri (furt din auto, furt din buzunare, furt din locuinţe).

Printre cauzele şi condiţiile care favorizează comiterea de infracţiuni  de către minori, studiile în domeniu se referă la necunoaşterea de către părinţi a anturajului, locurilor şi mediilor frecventate de minori, discontinuitate în educaţia şi supravegherea copiilor de către părinţi sau ocrotitorii legali, abandonul şcolar şi situaţia financiară precară a unor familii.

         Pornind de la aceste constatări, în ziua dedicată prevenirii delincvenţei juvenile, poliţiştii maramureşeni au ales să contribuie la reducerea unora dintre aceste cauze ale delincvenţei şi, printr-o acţiune umanitară, au distribuit rechizite, jucării şi îmbrăcăminte unor copii proveniţi din familii monoparentale sau numeroase. Donaţiile obţinute prin contribuţie benevolă, au fost distribuite de poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii unui număr de zece familii din municipiul Baia Mare pentru a le uşura acestora efortul financiar specific debutului de an şcolar. Poliţiştii au stat de vorbă cu membrii familiilor vizitate şi le-au transmis şi câteva recomandări preventive menite să reducă riscul implicării minorilor în acte delincvente dar şi riscul victimizării acestora.

În celelalte localităţi din judeţ au loc astăzi activităţi educativ-preventive în unităţile de învăţământ, desfăşurate de poliţiştii de proximitate.

Săptămâna Prevenirii Criminalităţii este un eveniment organizat la nivel naţional de Poliţia Română începând cu anul 2006 şi vizează sensibilizarea populaţiei cu privire la importanţa prevenirii criminalităţii şi la necesitatea adoptării unor conduite antivictimale şi antiinfracţionale.

În fiecare zi, de astăzi şi până vineri, 3 octombrie, vor avea loc mai multe activităţi cu caracter preventiv după cum urmează: luni şi marţi – prevenirea delincventei juvenile şi a victimizării minorilor; miercuri, 1 octombrie – prevenirea infracţiunilor de furt; joi – prevenirea infracţiunilor comise cu violenţă şi vineri – siguranţa rutieră.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.