Sărbătoare mare, ce trebuie să faci sâmbătă pentru a fi protejat de foc

CALENDAR ORTODOX 2017. Sâmbătă, de Sf. Mc. Fotie și Anichit, se dă de pomană, pentru a fi protejat de incendii.

Ortodoxe
Sf. Mc. Fotie și Anichit

Greco-catolice
Sf. m. Fotie și Anicet

Romano-catolice
Sf. Ioana Francisca de Chantal, călug.

Sfinții Mucenici Fotie și Anichit sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox la 12 august.

Originar din Nicomidia (Bitinia — Asia Mică), Sfântul Anichit avea o slujbă la curtea imperială, în timpul împăratului Dioclețian (284-305). Fiind creștin și văzând crimele pe care le săvârșeau prigonitorii împotriva creștinilor, Sfântul Anichit a mers de bunăvoie în fața împăratului și l-a mărturisit pe Hristos.

A fost imediat supus chinurilor și torturilor, martor fiindu-i Fotie, nepotul Sfântului Anichit, care îmbărbătat de răbdarea unchiului său și-a declarata și el public credința.

Pentru mărturisirea sa a fost închis alături de Sfântul Anichit. În ciuda încercărilor de a-i convinge să se lepede de la credința creștină, Sfinții Anichit și Fotie au rămas neclintiți și au suferit moarte martirică după numeroase chinuri la care au fost supuși.

Au fost aruncați într-un cuptor de foc, împreună cu alți creștini, însă au trecut la cele veșnice prin minunea lui Dumnezeu, fără să fie atinși de flăcări. În urmă, cei care au tras cu cârlige de fier trupurile mucenicilor au constatat că nici măcar părul capului nu era atins în nici un fel de foc, deci mulți dintre aceștia au crezut în Hristos Dumnezeu.

Sursa: rtv.net

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.