Scade numărul medicilor la Spitalul de Recuperare Borșa

spital1Spitalul de Recuperare Borșa se confruntă, în ultima perioadă, cu o gravă criză cauzată de lipsa medicilor, care a dus la închiderea unor secții, vitale, aș putea spune,pentru populația din Borșa și din împrejurimi.

Am stat de vorbă astăzi cu Timiș Ion Sorin, primarul orașului Borșa, pentru a afla punctul de vedere al domniei sale și poziția instituției pe care o conduce, în legătură cu acest subiect extrem de important.

Domnule Primar, ce ne puteți spune despre situația actuală a Spitalului de Recuperare Borșa? Se află el într-o criză cauzată de lipsa medicilor?Cum ar putea fi rezolvată această situație?

timisR.:„În urma discuțiilor aprinse legate de închiderea secției de pediatrie din Borșa, trebuie să prezentăm situația reală cu care se confruntă Borșa și anume lipsa medicilor nu doar din Borșa, ci și din majoritatea spitalelor din provincie sau din orașele mici, mai puțin reședințele de județ, și faptul că majoritatea dintre ei pleacă în străinătate sau fug spre marile spitale din orașele mari ale României.

În Borșa, în 2011, prin finanțarea de către firme din Borșa și  persoane fizice, s-a reabilitat în totalitate Secția de Pediatrie, cu tot ceea ce a solicitat personalul din secția respectivă, la inițiativa doamnei doctor Amalia Borleanu, medic în secția respectivă și a asistentei-șefă de secție, Angela Ștețco. O parte din finanțare s-a făcut chiar de către cei care au condus orașul după 2012, adică fostul primar Toader Mihali și actualul primar, Timiș Ion Sorin, iar majoritatea sumelor au fost sponsorizate de la firme din Borșa care au activitate în special în afara României, adică borșenii plecați peste hotare și care au reușit în viață și și-au dat seama că trebuie să ajute cumva Spitalul și activitatea medicală din Borșa.

Reabilitarea s-a făcut în iarna 2011/2012. Investițiile au fost de peste 50 000 de euro. Reabilitarea a fost totală, atât interior (zugrăveli, reabilitări băi), cât și mobilier și aparatură medicală de care au avut nevoie în secția de pediatrie.

Cu toate că s-au făcut aceste investiții, unicul medic pediatru care lucra în secția respectivă, doamna doctor Borleanu,a decis să plece la Baia Mare, din motive de familie. Este o opțiune personală la care are dreptul, nu cred că trebuie să ne dea nouă explicații privind cauza și motivele plecării.

Orice încercări s-au făcut de Spital, sprijinit și de Primăria din Borșa pentru a aduce medici, nu doar la Pediatrie, ci și în tot spitalul, au eșuat.Toți medicii rezidenți care sunt repartizați pe Borșa, în momentul în care trebuie să își preia activitatea, refuzăposturile și pleacă peste hotare sau își găsesc în altă parte locuri de muncăși pleacă prin transfer, iar Borșa pe zi ce trece pierde medici. De la 32 de medici cât erau în 2011, am ajuns la 21-22 de medici în 2015.

Tot cu sprijinul Primăriei s-au făcut investiții la secția Interne a Spitalului. S-a reabilitat în totalitate și secția respectivă. Situația la această secție este similară cu cea de la secția Pediatrie, medicul de specialitate, doamna doctor Dincă, va pleca și dânsa în pensie. S-au făcut anumite investiții și la secția Reanimare. Nici acolo nu se găsesc, din păcate, medici care să vină să lucreze.”

În aceste condiții, previziunile par destul de sumbre!

R.:„În ritmul acesta, până la urmă se va ajunge în situația în care Spitalul va rămâne doar cu secția Urgențe, iar pentru a veni în sprijinul populațieiși a evita situațiile în care ne putem pierde viața pe holurile de la Spital, Primăria a făcut investiții în aducerea în Borșa a Serviciului SMURD și în amenajarea platformei heliportpentru intervențiile cu elicopterul și pentru scurtarea timpului de reacție.

Din păcate Spitalul de Recuperare Borșa nu este în subordinea Primăriei și nu poate Primăria să răspundă pentru ceea ce se întâmplă în cadrul Ministerului Sănătății.  Spitalul este în subordinea Ministerului Sănătății și ei sunt cei direct răspunzători și cei care ar trebui să găsească soluții pentru rezolvarea crizei de medici din Borșa și din România.

Primăria Borșa va ajuta cu tot ce este în puterea sa rezolvarea situației și a crizei de medici din Borșa sau de alt personal medical, cum ar fi asistenții medicali sau infirmiere.

În ceea ce privește aducerea de medici în Borșa, Primăria nu poate face ceea ce nu stă în puterea sa. S-a încercat aducerea de medici din Republica Moldova, însă legislația actuală din România nu permite acest lucru, iar exodul medicilor români peste hotare se pare că va mai continua încă vreo doi, trei ani de zile. Un medic nu se poate forma în câteva luni de școală. Este nevoie de 5, 6, chiar 10 ani de studiu până când va putea să profeseze, iar cu un salariu echivalent cu al unui mecanic auto, de exemplu, nu cred că o să  vină să lucreze la capătul lumii, la spitalul din Borșa. Așa că noi vom face tot ce o să ne stea în putință pentru a sprijini conducerea Spitalului în demersurile pe care le va întreprinde în a aduce medici în Borșa, dar nu suntem răspunzători de criza medicilor și nici de faptul că secția Pediatrie din cadrul Spitalului Orășenesc Borșa s-a închis, lucru care, din punctul meu de vedere, este chiar surprinzător, în sensul că medicul respectiv, care este și localnic, a preferat să plece să profeseze în altă parte. Dacă cel care este localnic nu dorește să lucreze aici, atunci cum o să îi convingem pe cei care provin din altă parte?

Dar nu vom lăsa armele jos, vom încerca să rezolvăm într-un fel situația. Din păcate, oricâte investiții s-au făcut în secțiile spitalului, se pare că acest fapt nu atrage medicii, ceea ce ne duce la ideea că sistemul este bolnav și trebuie lucrat acolo sus, în așa fel încât ei să știe că sunt apreciați, sunt acceptați, dar bineînțeles și populația trebuie să arate că își dorește ca la Borșa să funcționeze un spital modern, un spital bun, și dacă vom continua cu discuții și amenințări și insulte aduse medicilor și cadrelor medicale, cu siguranță vor pleca și ceilalți.

Este dureros atunci când oamenii pierd persoane dragi și, de multe ori, în durerea lor, încearcă să găsească un vinovat, dar am convingerea că medicii fac tot ce le stă în putere să salveze viețile pacienților și nu cred că vreun medic, cu bună știință, și-ar lăsa la o parte meseria și nu ar face tot posibilul pentru salvarea unei vieți. Dacă și noi vom ști să ne comportăm civilizat și vom înțelege problemele cu care se confruntă medicii în România, probabil și medicii din altă parte vor auzi de bine de Borșa și își vor dori să vină aici. Dacă la Borșa vor fi tot timpul probleme, va fi agitație, vor fi insulte, jigniri și reproșuri, nu va veni nimeni, nici de ar fi spitalul îmbrăcat în aur.”

Depinde mult și de populație. În altă ordine de idei, v-ați gândit să acordați anumite facilități pentru tinerii absolvenți de medicină, pentru a-i atrage la Borșa?

R.: „În discuțiile pe care le-am avut cu conducerea spitalului și promovarea pe care am făcut-o la nivel național privind aducerea medicilor în Borșa, Primăria Borșa a pus la dispoziție apartamente de care să beneficieze medicii, în așa fel încât după zece ani de activitate în Borșa, să rămână proprietari pe apartamentele respective, dar din păcate nu a fost nicio solicitare.”

Școala Postliceală Sanitară de Asistenți Medicali„Grigore Moisil”, filiala Borșa, mai funcționează?

R.: „Știu că anul acesta mai funcționează. Intenția este de a se deschide o școală de asistente medicale în cadrul liceului din Borșa începând cu anul școlar 2015-2016, dar și posturile sunt încă blocate la asistente și infirmiere. Bineînțeles că o secție nu poate să supraviețuiască fără medic, așa că își vor pierde locurile de muncă inclusiv asistentele și infirmierele din zona respectivă.”

Temporar, în anumite zile, pentru un anumit număr de ore, nu s-ar putea suplini cupersonal medical din altă parte, să vină și să lucreze aici, la secțiile unde este deficit de personal?

R.:„Criza medicilor din Borșa este una acută, dar la Vișeu de Sus este una și mai gravă. Din informațiile furnizate de directorul medical de la Vișeu de Sus au mai rămas doar 7 medici, la Sighet criza este la fel de gravă, iar un medic care să facă o astfel de navetă din Baia Mare la Borșa este greu de găsit. Vedem situația medicului anestezist, dr. Nan, care este în pensie și face naveta de la Satu Mare la Borșa trei zile pe săptămână. La vârsta pe care o are este foarte greu să reziste. O face probabil doar pentru că a trăit atâția ani aici și nu dorește să vadă că spitalul moare și, bineînțeles, și la insistențele foarte mari făcute de conducerea spitalului și de localnicii din Borșa. Acestea sunt, însă, doar soluții de moment. Poate să se îmbolnăvească, poate să nu mai poată veni din motive personale și atunci rămânem descoperiți.

Trebuie găsită o soluție la nivel național și rezolvată această situație. Până una, alta, noi vom rezolva situația intervențiilor de urgență și transportarea celor bolnavi în spitalele din orașele – reședință de județ: Cluj, Baia Mare  sau Târgu Mureș, dar aducerea medicilor în Borșa este peste puterile noastre.”

Vă mulțumesc pentru interviul acordat!

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.