Schimbare uriaşă, lovitură pentru românii care vor permis auto

Noile prevederi din Codul Rutier 2022 aduc interdicția de obținere a unui permis de conducere pentru o anume clasă socială. De astăzi, 1 ianuarie 2022, cei care nu au terminate 10 clase, cel puțin, nu vor mai putea obține permisul de conducere.

Înscrierea la școala auto se va face începând cu data de 1 ianuarie 2022 doar în baza prezentării dovezii absolvirii a 10 clase. Astfel, fiecare candidat ce dorește să se înscrie la școala de șoferi este obligat să depună, împreună cu restul actelor personale, și un document ce atestă finalizarea a 10 clase.

Profită acum : Ofertă de nerefuzat

Ofertă de nerefuzat . Cum facem un concediu reușit cu bani puțini!

Oferta de nerefuzat  la President Hotel & Resort**** din Băile Felix

Oferta de nerefuzat: Hotel Barátság Hajdúszoboszló

Oferte Speciale pentru Revelion in Tara si in Strainatate!

Profită acum: Vara în luna decembrie

ATP Motors. Campanii de nerefuzat. Noi  îți găsim soluția!

Pe lângă acestea și proba practică a examenului auto a suferit modificări privind desfășurarea, astfel încât verificarea cunoștințelor se înregistrează atât audio cât și video cu sisteme tehnice de monitorizare montate în interiorul vehiculului.

Ce trebuie să includă dosarul de examinare

Conform Ordinului MAI nr. 268/2010, dosarul de examinare în vederea obținerii permisului de conducere trebuie să includă următoarele acte personale:

  • cerere-tip semnata de candidat, în care se consemnează și declarația pe propria răspundere a acestuia din care să rezulte, în principiu, că locuiește în mod obișnuit în Romania sau că revine periodic la o adresă din țară;
  • fișa de școlarizare emisă de școala de șoferi în cadrul căreia candidatul a absolvit cursurile de pregătire teoretică și practică, în care se consemnează și avizul medical „apt pentru conducerea autovehiculelor ” corespunzător categoriei pentru care se solicita examinarea;
  • extrasul de pe cazierul judiciar în termenul de valabilitate;
  • aviz psihologic;
  • fișa de aptitudine medicală;
  • dovada de plată a contravalorii permisului de conducere;
  • dovada absolvirii a 10 clase.

Rodica Popescu, șeful Biroului de Informare Publică a Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), a declarat în urmă cu ceva timp că în ultimii ani rata de promovare a probei teoretice din cadrul examenului în vederea obținerii permisului de conducere a scăzut considerabil, astfel încât, anul trecut, din 100 de candidați doar 30 au reușit să promoveze proba:  „Din 100 de persoane care dau examenul scris, aproximativ 30 de persoane reușesc să treacă de proba teoretică. Deci, vorbim de o rată de 30% în 2018, în timp ce în 2017 rata era de aproximativ 50%. Tragem un semnal de alarmă asupra nivelului de pregătire al candidaților”.

Nu doar proba teoretică reprezintă un impediment în procesul de examinare pentru obținerea permisului auto, ci și cea practică. În acest caz situația este asemănătoare, având în vedere faptul că doar 20 din 100 de candidați reușesc să obțină în cele din urmă permisul de conducere.

Pe lângă verificarea cunoștințelor teoretice și practice, candidații înscriși la școala auto trebuie să urmeze cursurile de pregătire după legislația auto în vigoare, oferite de școala auto și trebuie să fie evaluați și din punct de vedere psihologic și medical.

Fișa medicală trebuie obținută de la una dintre unitățile de asistență medicală specializate existente în fiecare județ și trebuie depusă la școala auto în termen de 6 luni de la efectuarea acestor analize.

În cazul unor tulburări grave precum abuzul și dependența de alcool, epilepsia, tulburările psihice majore, retardul mental, afecțiunile neurologice sau neuropsihice grave sau alte boli care afectează semnificativ vederea, auzul sau locomoția, certificatul medical nu se eliberează.

Susținerea examenelor trebuie programată și efectuată în termen de maxim un an de zile de la absolvirea cursurilor de pregătire teoretică și practică din cadrul școlii auto. Un ordin de ministru prevede pașii care trebuie urmați de persoanele care au fost declarate respinse la proba practică a examenului astfel:

„Candidații declarați RESPINS la proba practica pot fi programați pentru susținerea unei noi probe după o perioada de cel puțin 15 zile, cu achitarea taxei de examinare și prezentarea dovezii care atesta efectuarea a cel puțin șase ore suplimentare de pregătire practica într-o scoală de conducători auto autorizata”.

Citeste continuarea pe rtv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.