Se conturează o Rezoluție Comună a regiunilor din NV României de susținere a viitoarei „Strategii Macro-regionale pentru Regiunea Carpaților”

Miercuri, 10 februarie 2021, s-a desfășurat o nouă întâlnire online a Grupului Interregional Carpatic” prezidată de Wladyslaw Ortyl, Mareșalului Voievodatului Podkarpackie din Polonia, regiune înfrățită cu județul Maramureș din anul 2019. Grupul este parte componentă a Comitetului European al Regiunilor (CoR), organism consultativ reprezentând autoritățile locale și regionale din Europa.

Principala temă abordată în cadrul întâlnirii s-a referit la susținerea viitoarei „Strategii Macro-regionale pentru regiunea Carpaților”, ca document-cheie în dezvoltarea pe toate palierele a regiunilor ce se întind în zona geografică a Munților Carpați.

Doru Alexandru Lazăr, vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș a prezentat în cadrul întâlnirii stadiul pregătirii “Rezoluției Comune a regiunilor din Nord-Vestul României pentru susținerea Strategiei Macro-regionale pentru regiunea Carpaților”. Astfel, la elaborarea și ulterior semnarea acestui document și-au anunțat deja ralierea președinții a trei Consilii Județene: Cluj, Sălaj, Bistrița Năsăud, fiind așteptate în continuare răspunsurile pozitive din partea județelor Bihor și Satu Mare.

Suntem optimiști privitor la concretizarea acestui demers comun și sperăm ca toți cei implicați să înțeleagă că susținerea comună a unei strategii macro-regionale reprezintă un document de importanță majoră pentru toate regiunile din lanțul munților Carpați.

Cooperarea între regiunile carpatice poate constitui motorul de dezvoltare al economiei locale și poate aduce bunăstare comunităților noastre prin identificarea oportunităților de finanțare și implicarea în proiecte comune. Dezvoltarea cooperărilor cu regiunile înfrățite prin proiecte finanțate pe programele de mediu, reziliență, digitalizare, transport, în parteneriat, pot fi cheia succesului în contextul provocărilor cauzate de pandemie, a subliniat în cadrul evenimentului vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Doru Alexandru Lazăr.

Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Polone în România, Maciej Lang a reiterat în cadrul întâlnirii importanța parteneriatului strategic dintre România și Polonia ca un stimulator al cooperării, exprimându-și sprijinul pentru proiectele ce pot genera dezvoltare între regiuni.

La întâlnirea au participat o serie de personalități ale administrației și politicii europene printre care: Jean-Pierr Halkin, Director General Adjunct pentru Implementare – Cooperare teritorială europeană, Macroregiuni, Interreg și Implementarea programului I – Macroregiuni, Transnaționale / Interregionale / Cooperare externă, extindere în cadrul Comisiei Europene (Direcția Generală Politică Regională și Urbană), Apostolos Tzitzikostas, președintele Comitetului European al Regiunilor, Siegfried Mureșan, europarlamentar, Marek Kuchcinski, președinte  al Comitetului pentru Afaceri Externe al Parlamentului Republicii Polone și Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.