Se SCHIMBA si CODUL MUNCII !

cod_fiscalCodul muncii, in fata unei schimbari semnificative. Se prevad modificari privind acordarea concediului de odihna al angajatilor, acordarea sporurilor , dar si modificari privind contractul de munca.

Este vorba de initiativa legislativa a BNS,  adoptata miercuri de Senat.

Modificarile vizeaza flexibilizarea relatiilor de munca si echilibrarea raportului dintre salariati si angajatori.

Printre principalele noutati incluse in proiect se numara modificarea contractului individual de munca, durata concediului de odihna si sporurile pentru munca suplimentara.

Propunerea legislativa de modificare a Codului muncii adoptata tacit de senatori, in sedinta de miercuri, este initiata de Blocul National Sindical (BNS). Proiectul de lege care a trecut de Senat introduce obligatia angajatorului de a comunica in scris salariatului orice propunere de modificare a contractului individual de munca (CIM).

Apoi, in cel mult zece zile, salariatul va trebui sa ofere, tot in scris, un raspuns. Daca acesta va fi de acord, actul aditional la contract se va incheia in termen de 15 zile.

Si in privinta concediului de odihna, (adica cel putin 20 de zile lucratoare pe an), se intrevad schimbari. Este vorba de faptul ca in propunerea de act normativ este specificat ca, in cazul salariatilor cu norma partiala, concediul de odihna sa fie acordat proportional cu timpul efectiv lucrat. Totusi, se prevede ca partile vor putea stabili, prin contractul colectiv de munca aplicabil,  o durata mai mare decat aceasta.

In acelasi timp, tot prin contractul colectiv de munca, sau prin CIM, se va putea stabili o durata egala cu cea la care au dreptul salariatii cu norma intreaga, scrie avocatnet.ro.

Sursa: reporterul.ro

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.