Se scumpesc TELEFOANELE, TABLETELE şi LAPTOPURILE! Când este bine să cumpăraţi

Aprecierea masivă a dolarului în raport cu leul schimbă preţurile produselor electroIT din marile lanţuri de magazine româneşti. Cel puţin declarativ, cei mai mari jucători din industrie tratează însă diferit această problemă.

Ce telefoane și-au achiziționat românii
Aprecierea dolarului în raport cu moneda europeană şi cea românească scumpeşte produsele electroIT asamblate, în marea lor majoritate, cu piese cumpărate în dolari de pe piaţa asiatică. Situaţia îi afectează pe toţi retailerii care activează pe plan local, însă politicile lor de preţ vor fi diferite. În timp ce unii vor opera schimbări la raft de îndată ce vor epuiza stocurile, alţii au decis să suporte ei pierderile până în toamnă, pentru a nu pierde şi mai mult din vânzări într-o perioadă în care , în mod tradiţional, piaţa scade.

Liderul pieţei aşteaptă până în toamnă

„Aprecierea dolarului se va resimţi în mod clar în preţul final dacă cursul va rămâne la actualul nivel, şi cel mai probabil aşa va fi. O influenţă de preţ la raft s-ar putea produce începând cu luna septembrie. Deocamdată nu se reflectă în preţurile de raft”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Dan Ostahie, patronul Altex, liderul pieţei electroIT din România.

„Este vorba şi despre atitudinea pe care comercianţii o au faţă de client. Chiar dacă preţul de achiziţie este uşor mai mare, nu este elegant să creştem preţurile. Vara vânzările sunt oricum în scădere, aşa că este mai cuminte să păstrăm preţurile la acelaşi nivel. Faptul că nu vom majora preţurile la raft acum are legătură atât cu politica noastră de preţ cât şi cu sezonalitatea”, a mai explicat Ostahie.

Flanco merge pe promoţii

„Aşa cum am prevăzut încă de luna trecută, preţurile produselor electro-IT au început să crească treptat la nivelul întregii pieţe de electro-retail, pe fondul aprecierii dolarului american faţă de moneda naţională. Nu putem vorbi despre o scumpire bruscă, ci despre nişte creşteri graduale, pe măsură ce stocurile mai vechi încep să se epuizeze, iar altele noi sunt achiziţionate la costuri mai ridicate”, a declarat Dragoş Sârbu, CEO Flanco Retail.

Potrivit acestuia, în momentul de faţă, modificările de preţ au inceput să fie vizibile în special în cazul categoriei IT, unde cumpărătorii pot deja să găsească la raft produse din stocurile noi. „Încercăm, pe cât posibil, să atenuăm impactul pe care aceste scumpiri îl au asupra bugetului clienţilor noştri, continuând să organizăm campanii promoţionale extinse pentru aceştia, dar şi campanii de promovare a ofertelor financiare, care faciliteaza plăţile în rate, în lei, fără dobanda.”, mai spune managerul.

Flanco a anunţat în urmă cu aproximativ o lună că preţurile din zona electroIT ar putea creşte cu 10-15% ca urmare a aprecierii dolarului.

eMag, cel mai mare magazin online din România a majorat preţurile cu până la 5%, potrivit oficialilor companiei. „Evoluţia dolarului a dus la creşterea preţurilor electronicelor şi produselor IT care provin din Asia şi SUA. Desigur, un retailer poate influenţa până la un punct impactul fluctuaţiei cursului de schimb prin negocieri cu producătorii, astfel încât să ofere clienţilor săi cele mai avantajoase condiţii de cumpărare. În funcţie de politica de stocuri, de condiţiile negociate, fluctuaţiile de curs se regăsesc în preţurile de vânzare. În cazul eMAG, fluctuaţia cursului de schimb generează un impactul estimat între 3 şi maxim 5% la acest moment”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Violeta Luca, vicepreşedinte şi director executiv eMAG.

Dolarul american a avut unul din cele mai bune trimestre din istorie, cu o apreciere de peste 10%.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.