Senatorul Dan Ivan, apel către premier și ministrul Energiei, în criza prețurilor la combustibili. Oamenii așteaptă soluții. Așteaptă decizii.

După ce ministrul Energiei, Virgil Popescu, a dat asigurări că nu există motive reale pentru creşteri accelerate de preţuri în România, că țara noastră nu are nicio problemă cu aprovizionarea cu carburanţi în benzinării, stocurile fiind suficiente în momentul de față, instituțiile statului ar trebui să fie mai vigilente și mai eficiente în combaterea fake-news-ului, în condițiile în care, din păcate, este posibil ca în perioada următoare să fim asaltați de astfel de „fumigene”. E necesar un studiu atent, în vederea găsirii de soluții pentru combaterea acestui fenomen, în viitorul cât mai apropiat.

Poate că era necesar ca premierul să fi ieșit în prime-time pe toate posturile de televiziune, arătând tuturor graficul cu prețul de la bursă al barilului de petrol, aflat în scădere în cursul zilei de miercuri marketwatch.com , iar atunci probabil că un numar mai mic de persoane ar fi plecat către pompă cu convingeri deja (de)formate.

Încrederea tot mai scăzută în autorități din ultima perioadă ne afectează pe toți, iar nesiguranța și incertitudinea care ne-au fost administrate în ultimii doi ani au făcut ca românii să intre în panică la cel mai mic semn că ceva diferit se întamplă, asaltând magazinele sau benzinăriile, un spectacol la care am asistat cu toții aseară.

Îndemnul senatorului Dan Ivan, în aceste momente, este ca fiecare să analizeze foarte bine situația existentă înainte de a lua o decizie, în contextul în care acum trebuie să fim mai uniți ca niciodată. Sigur că piața e liberă, dar într-o țară democratică, dar care are reguli bine stabilite și legi concepute în folosul cetățenilor, companiile private trebuie verificate constant, iar în caz de abateri, amendate. În consecință, premierul Nicolae Ciucă a dispus astăzi controale la stațiile de alimentare cu carburant in vederea unei ancheta asupra eventualelor nereguli și pentru a descoperi dacă în spatele acestei mascarade a fost o campanie gândită și totodată pe ce canal a venit această unealtă propagandistă.

Guvernul trebuie să aibă puterea de a anticipa aceste știri false, care se rostogolesc foarte repede în rețelele de socializare și de a limita dezinformarea cu atitudinea potrivită, la momentul oportun. Totuși, un pesonaj cu o funcție, un om în uniformă, ar trebui să fie mai credibil, iar mesajul său, mai puternic decât orice rețea de socializare. Trăim un război hibrid și suntem sclavii informației care ni se pune la dispoziție într-un mod voit, premeditat și cu un scop concret.

În contextul isteriei generate de fake-news-ul legat de majorarea prețului la combustibil, Senatorul Dan Ivan adresează o serie de întrebări directe primului ministru Nicolae Ciucă și ministrului Energiei, Virgil Popescu, cu precizarea că statul român trebuie să reacționeze ferm în acest caz.

„DA, facem verificări, comisii, analize, dar vreau să vă reamintesc că și acest nivel de preț de 7,5-8 lei pentru litrul de combustibil este unul greu de suportat de către români și economia românească.

Aveți la dispoziție măsuri imediate de reducere a prețului prin scăderea TVA și a accizelor la valorile minime admise de UE? În prezent, aceste taxe însumează aproximativ 3,5 lei/litru de combustibil. Adică aproape jumătate din cât plătește consumatorul la pompă.

Vă rog, faceți asta chiar astăzi! Puteți face acest gest în această săptămână, înainte ca spirala creșterilor de prețuri să ajungă la buzunarul cetățeanului de rând?

De data aceasta, isteria a fost indusă de un agent economic, care, cred eu, știa foarte bine ce efecte va produce. Îl știm „cu nume și prenume”, scrie senatorul pe pagina sa de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.