Senatorul Talpoș luptă împotriva dublei impozitări pentru românii din afara granițelor

România se află pe locul doi în topul mondial al migrației, conform unui raport recent al Organizației Națiunilor Unite. La acest capitol suntem întrecuți doar de Siria, țară lovită de un război civil. 3,4 milioane de români sunt plecați la muncă în străinătate sau stabiliți acolo cu tot cu familii, reprezentând 17% din populația totală a României.

În căutarea unui trai decent nu au plecat doar cei care și-au pierdut locul de muncă, muncitorii necalificați sau cei fără școală, ci și mulți meseriași, profesioniști și absolvenți de studii superioare. Conform Colegiului Medicilor din România, avem aproximativ 14.000 de medici plecați în străinătate, din cauza veniturilor mici sau a condițiilor de lucru din spitalele românești.

Într-o interpelare adresată Ministerului Finanțelor Publice, senatorul de Maramureș, Talpoș Ioan-Iustin, solicită clarificări despre modificările aduse la noul Cod fiscal, mai exact cele legate de modificarea rezidenței fiscale. Apare riscul ca cei plecați peste hotare să plătească taxe și impozite atât în România, cât și în țara în care lucrează, iar in cazul in care formularul pentru schimbarea domiciliului fiscal nu este completat, aceștia pot fi amendați. Măsurile nou adoptate nu au fost dezbătute public și nici anunțate din timp.

Contactat de numeroși maramureșeni plecați peste hotare, senatorul Talpoș Ioan-Iustin dorește să se asigure că românii nu vor plăti impozite atât în România cât și în țara în care lucrează. De aceea solicită răspunsuri la următoarele întrebări:

  • Care sunt măsurile pe care Ministerul Finanțelor Publice le va lua ca informația despre amenzile fiscale să ajungă la milioanele de români plecați, pentru a elimina panica și confuzia din rândul acestora?
  • Cum pot românii din diaspora să aibă acces formularul despre schimbarea rezidenței fiscale?
  • Prin ce metode se poate depune formularul, după ce se completează, astfel încât să fie cât mai ușor pentru cei plecați?
  • Căror categorii de venituri li se aplică aceste modificări, deoarece sunt români care au venituri din dividende, din profesii independente sau închirieri?

Senatorul Iustin Talpoș îi reamintește ministrului Mișa că în ultimii 10 ani, românii care lucreză peste hotare au trimis în țară aproximativ 55 de miliarde de euro, în timp ce investițiile străine în aceeași perioadă au fost de 41 de miliarde. Prin comparație, din aprilie 2005 până în septembrie 2016, România a primit 39,8 miliarde de euro de la Uniunea Europeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.