Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Rohia         

Duminică, 19 ianuarie 2020, a XXVIII-a după Sfintele Rusalii, când Biserica Ortodoxă îi sărbătoreşte pe Sfinţii Macarie cel Mare Egipteanul şi pe Sfântul Macarie Alexandrinul, iar Sfânta Evanghelie ne relatează pericopa vindecării celor 10 leproşi, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în biserica nouă a Mănăstirii Rohia împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, în fruntea unui mare sobor de preoţi şi diaconi. Este o tradiţie ca în luna ianuarie a fiecărui an Ierarhii maramureşeni să oficieze împreună o Sfântă Liturghie la Mănăstirea Rohia

Sfânta Liturghie Arhierească

Din soborul slujitor au făcut parte Arhim. Dr. Casian Filip, consilier eparhial social-filantropic şi misionar şi mare eclasiarh al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Arhim. Dr. Macarie Motogna, exarh mănăstiresc şi stareţul Mănăstirii Rohia, Arhim. Teofil Pop, stareţul Mănăstirii Moisei, Arhim. Ghelasie Maxim, economul Mănăstirii Rohia, Pr. Dr. Florin Stan, protopopul Lăpuşului, Pr. Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare, Pr. Mihai Cornel Gheduţiu, secretar protopopesc,Arhim. Pantelimon Ilieş, Protos. Varlaam China, Protos. Ignatie Herman, slujitori ai Mănăstirii Rohia, Pr. Ilarion Herţa, parohul din satul vecin Boiereni, Pr. Vasile Pop, pensionar, fost paroh în Boiereni, Pr. Paul Graţian Drăgan, slujitor la Mănăstirea Făget, Protopopiatul  Chioar, alţi preoţi invitaţi, arhidiaconi şi diaconi.

În timpul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru preot tânărul diacon Ioan Man, ca misionar pe seama Protopopiatului Lăpuş. Preotul Ioan Man este absolvent de studii superioare, lucrează într-un serviciu care este compatibil cu slujirea la Sfântul Altar şi este nepot al vrednicului de pomenire Arhim. Serafim Man, mare duhovnic al Rohiei şi fost stareţ al acestei Sfinte Mănăstiri, de la care a prins dragostea pentru Teologie şi slujirea lui Dumnezeu.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Bizantin „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu. La priceasnă a cântat Marcela Ştefania Latiş, elevă în clasa a XII-a a Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare.

În rândul celor mulţi veniţi la Mănăstirea Rohia s-au aflat primarul oraşului Tg. Lăpuş, Mitru Leşe, nelipsit de la Sfintele Liturghii Arhiereşti de aici, primarul Nicolae Burzo al comunei Groşii Ţibleşului, Dr. Vlad Severus Paşca, membru în Adunarea Eparhială şi medicul de familie al obştii Mănăstirii Rohia, alte persoane oficiale de la nivel local sau judeţean. O bună parte din credincioşii care au venit să se roage la mănăstire împreună cu soborul nu au încăput în sfânta biserică, aşa că au urmărit Sfânta Liturghie şi s-au rugat în curtea mănăstirii sau în Paraclisul „Sfântul Nicolae”, situat cu un nivel mai jos, în subsolul bisericii noi. Au venit duminică la Mănăstirea Rohia credincioşi din toate satele Ţării Lăpuşului, din Baia Mare, din Cluj-Napoca, din Sighetu Marmaţiei, din zona Năsăudului, precum şi din satul Breaza din judeţul Bistriţa-Năsăud, satul de naştere al Părintelui stareţ Macarie Motogna şi al Părintelui Arhidiacon Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, îmbrăcaţi în frumoasele şi inegalabilele lor costume populare, a căror frecvenţă la Mănăstirea Rohia este foarte mare, pentru că vin ca la o mănăstire considerată a lor.

Cuvântul de învăţătură

Din încredinţarea Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, un documentat cuvânt de învăţătură, pornind de la pericopa evanghelică a duminicii, a rostit Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, în care s-a referit la contextul duhovnicesc în care Sfântul Evanghelist Luca plasează minunea vindecării celor 10 leproşi, cu referiri la suferinţele pe care le produce oamenilor această boală cruntă, care îi supune durerilor şi izolării.

„Evanghelia acestei duminici este foarte profundă, foarte articulată şi cu un adânc mesaj pentru fiecare dintre noi, pentru că trebuie să fim recunoscători faţă de Dumnezeu, în primul rând, pentru că tot ceea ce avem noi, însuşi darul sfânt al vieţii, este de la Dumnezeu, Părintele Luminilor, pentru că am venit pe această lume şi ne-am născut şi suntem persoane vii, a spus Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul. Dumnezeu a binecuvântat dragostea părinţilor noştri şi noi ne-am născut pe această lume. Deci, noi suntem darul lui Dumnezeu, suntem binecuvântarea Lui, pentru că înainte de a fi zămisliţi în pântecele mamei noastre n-am fost nimic. N-am putut să facem o cerere cuiva sau către Dumnezeu ca să ne naştem, pentru că n-am fost, n-am existat. De aceea, fiecare dintre noi în parte suntem darul lui Dumnezeu, suntem o minune. Omul este o minune. Este cea mai mare minune care există în acest Univers, în acest cosmos. Omul este coroana Creaţiei, zidită de Dumnezeu, creată de Dumnezeu, înnobilată cu chip şi frumuseţe duhovnicească. În fiinţa omului Dumnezeu a aşezat raţiunea, care ne diferenţiază de celelalte vieţuitoare şi creaţii pe care Dumnezeu le-a aşezat în Ceaţia Sa. De aceea, iubiţi fraţi şi iubite surori, având pildă pe cel din Evanghelia de astăzi, şi noi să fim recunoscători pentru darul sfânt al vieţii noastre, pentru faptul că existăm pe pământ. De aceea, această Evanghelie din duminica aceasta poartă numele de Evanghelia recunoştinţei, pentru că fiecare dintre noi trebuie să fim recunoscători în primul rând lui Dumnezeu, părinţilor şi tuturor acelora care trăind în viaţă au avut o influenţă pozitivă  şi duhovnicească un gând curat pentru noi. Tuturor acestora – recunoştinţă.”

Distincţii

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a avut cuvinte de mulţumire deosebite faţă de Dr. Vlad Severus Paşca, membru în Adunarea Eparhială şi medic de familie al obştii Mănăstirii Rohia, care de multe ori vine în mijlocul călugărilor şi cel care l-a îngrijit pe Înaltpreasfinţitul Justinian Arhiepiscopul până la venerabilă vârstă de 96 de ani, un medic de înaltă probitate profesională şi un foarte bun diagnostician, un profesionist desăvârşit şi foarte apreciat de oameni, o persoană rugătoare şi plină de modestie, fapt pentru care Întâistătătorul Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului l-a distins cu Ordinul „Crucea Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureş”, distincţie de primă importanţă a Episcopiei, şi cu Medalia Omagială „Justinian Arhiepiscopul”.

De asemenea, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin i-a oferit Preacucernicului Părinte Arhimandrit Macarie Motogna, stareţul Mănăstirii Rohia, albumul tipărit cu ocazia împlinirii a 25 de ani de slujire arhierească a Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, intitulat „Un sfert de secol de slujire, jertfă, dăruire şi mărturisire”. Este un album care cuprinde peste 650 de poze color şi alb negru, un document peste ani a ceea ce a însemnat munca de Arhiereu din 1994 până în 2019. Volumul dăruit este însoţit şi de o frumoasă dedicaţie.

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.