Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Ilie Tesviteanul” din Baia Mare

Duminică, 5 decembrie 2021, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta LiturghieArhierească la biserica „Sfântul Ilie Tesviteanul” din Baia Mare, în fruntea unui sobor de preoţişi diaconi, paroh Pr. Dr. Marius Covalcic. O primire foarte frumoasă a făcut Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin un grup de copii din parohie şi de la Palatul Copiilor din Baia Mare, însoţiţi de profesoara Maria Seras.

Sfânta Liturghie Arhierească

Soborul slujitor a fost alcătuit din Pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial pentru patrimoniu sacru şi pictură bisericească, Pr. Adrian Gh. Paul, prodecanul Facultăţii de Litere a Centrului Universitar Nord din Baia Mare, Pr. Lect Univ. Dr. Vasile Borca, ctitorul sfântului locaş de închinare, Pr. Viorel Bud, de la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, Pr. Dr. Marius Covalcic, paroh, Pr. Lect. Univ. Dr. Teofil Stan, coslujitor, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Diac. Vasile Petru Pop de la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, iar la priceasnă au cântat Corul parohiei, dirijat de Minodora Grumaz, Grupul de copii de la Palatul Copiilor din Baia Mare, sub conducerea profesoarei Maria Seras, şi Grupul Psaltic „Theologos”.

Cuvântul de învăţătură

Un vast cuvânt de învăţătură a rostit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, în care a vorbit despre Evanghelia duminicii, a tămăduirii femeii gârbove.

„Să învăţăm din această pericopă evanghelică că binele trebuie făcut de dragul binelui. Că dacă Dumnezeu lucrează în duminica şi în sărbători, lucrează din timpul Lui, în timpul odihnei Lui, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Ce vrea să spună Mântuitorul? Căsâmbăta era ziua de odihnă a omului şi a Domnului. Dacă Dumnezeu lucrează în zi de sărbătoare, sacrifică din timpul odihnei Lui. Că Hristos n-are odihnă până nu vom avea noi odihnă. Acelaşi lucru trebuie să îl învăţăm şi noi, că duminica e zi de sărbătoare, când mergem la Liturghie şi facem un repaus din muncă, dar dacă se iveşte o situaţie ca cea de faţă, dacă moare un om? Dacă este suferinţă într-o familie, nu stăm cu mâinile în sân, trebuie să intervenim, face orice, punem mâna pe sape, pe lopeţi, stigem incendiul până vin pompierii. Nu se mai pune problema că este sărbătoare. Deci, binele trebuie făcut în orice zi. Asta ne învaţă Mântuitorul. Pentru că omul este iubit de Dumnezeu şi sufletul omenesc este mai de preţ decât cerul şi pământul. De aceea, S-a întrupat Mântuitorul şi vine an de an ca să ne aducă bucuria Crăciunului, iar odată cu ea nădejdea revenirii în familie a lui Dumnezeu, revenirea în familie a Sfintei Treimi, întoarcerea din pribegia în care a fost umanitatea până la Hristos şi revenirea acasă. La Dumnezeu eşti acasă. În biserică eşti acasă. În comuniune cu Dumnezeu eşti acasă. Aşa cum suntem noi acum, suntem în familie.”

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a vorbit şi despre noile provocări ale lumii care vine spre noi, despre ofertele pentru tinerii de azi, „care sunt dintr-o lume întunecată, dar ambalate în argint şi aur şi în lumini orbitoare, ca să fie cât mai sclipitoare. Acestea sunt capcanele care sunt oferite tinerilor de astăzi. Noi, cei trecuţi prin viaţă, nu mai suntem vulnerabili. Ei, da. Şi noi pentru ei trăim şi lor trebuie să le lăsăm moştenirea aceastasfântă: Biserica lui Hristos, Care este  stâlp şi temelia adevărului. Şi care ne-a dat fiinţa, credinţa, frumuseţea sufletească, unitatea românească şi tot ce însemnează frumuseţe, nobleţe, demnitate şi sfinţenie.”

În continuare, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin s-a referit la aberaţiile de un profund caracter necreştin, care ne vin dinspre Uniunea Europeană:

„Iată suntem în Postul Crăciunului şi ne pregătim de praznicul mare şi sfânt al Naşterii Domnului, precum şi de toate sărbătorile creştine de iarnă. Noi zicem sărbători creştine de iarnă. Comuniştii ziceau sărbătorile de iarnă. Acum, la Bruxelles, este o dispută ca să nu se mai folosească cuvântele Crăciun şi Paşti. Aberant! Aberant şi demonic!Cum să nu numeşti Naşterea Domnului Crăciun? Şi cum să nu  numeşti Învierea Domnului Paşti? Ce să zicem că e la Crăciun? Moş Gerilă, cum au zis comuniştii de stil vechi? Sau ce să zicem că e la Crăciun? Sunt sărbători de iarnă laice? Nu! Pentru noi este Crăciunul, este colindul, este Naşterea Domnului! Şi ne pregătim de acest praznic mare şi sfânt.Şi nu-i luăm pe ei în seamă, nu vă temeţi.N-au ce căuta în rânduiala noastră sfântă. Nu pot impune nimic. Nu ne vor şi nu ne pot impune nimic. Avem o Biserică prea puternică! Prea hotărâtă! Prea Sfântă! Şi este  a poporului! Şi care are grijă de popor! Şi care nu va accepta aceste jocuri diabolice! Pe care le fac oamenii fără Dumnezeu. Pentru noi, cei ce am trecut prin comunism, ne-au ajuns 45 de ani! Când am navigat cum am putut! Comunismul a venit cu tacurile şi nu ne-a fost uşor!”

În încheiere, Părintele paroh Marius Covalcic a mulţumit Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin pentru prezenţa în mijlocul credincioşilor şi oficierea Sfintei Liturghii, preoţilor şi diaconilor care au slujit, Grupului Psaltic „Theologos” pentru răspunsurile liturgice, corurilor şi credincioşilor prezenţi şi a oferit, pentru muzeul Episcopiei, o icoană a Sfântului Ierarh Nicolae a Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.