Șoc pe piața valutară! Decizia luată de Banca Centrală

Măsurile de relaxare cantitativă anunțate  de Banca Centrală Europeană ar trebui să aducă o relansare a monedei naționale. Totuși, mai mult decât evoluția cursului monedei europene vor conta condițiile interne și evoluția economiei românești într-un an electoral.

Banca Centrală Europeană – BCE a anunțat miercuri, pe fondul performanței slabe a economiei europene, reluarea măsurilor de relaxare cantitativă, în încercarea de a aduce un stimul financiar condițiile economice din uniunea monetară.

Mai precis, BCE a menţinut dobânda de politică monetară la nivelul zero, a redus dobânda la depozite și a anunțat noi achiziții lunare de obligațiuni, în valoare de 20 de miliarde euro. Iar toate aceste măsuri sunt așteptate să conducă la o depreciere a monedei unice europene.

Pentru o previziune de specialitate asupra a ceea ce urmează să se întâmple cu moneda europeană, Capital a luat legătura cu analistul financiar Aurelian Dochia.

”Continuarea măsurilor de relaxare cantitativă, respectiv reducerea dobânzilor și, eventual, reluarea cumpărărilor de active financiare, ar trebui să aibă ca efect o reducere a cursului monedei euro față de celelalte monede, inclusiv față de leu.

Vorbim însă de un efect pe termen scurt, pentru că, pe termen mai îndelungat, intervin în mod evident alți factori, care țin de cum performează economia românească.

Probabil că euro va înregistra o ușoară depereciere și față de dolar”, a declarat Aurelian Dochia, în exclusivitate pentru Capital.ro

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.