Societăţi comerciale amendate şi bunuri confiscate de către poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice

646x404În perioada 03 – 05 decembrie a.c., poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, împreună cu reprezentanţi ai Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Maramureş, au organizat o acţiune pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilicite în domeniul evaziunii fiscale cu carne, produse din carne, legume, fructe, jucării şi obiecte ornamentale pentru sărbătorile de iarnă. În urma activităţilor de verificare şi control a 68 de societăţi comerciale şi persoane fizice, poliţiştii au constatat şase infracţiuni şi au aplicat 24 sancţiuni contravenţionale în valoare de 23400 lei. De asemenea, ei au confiscat 50 kg de pulpe de pui congelat şi 272 de jucării şi obiecte ornamentale.

Exemplu: O societate comercială din Baia Mare oferea spre vânzare 83 de jucării ce nu erau însoţite de certificate de conformitate eliberate de către fabricant. Produsele, în valoare de 8000 de lei, au fost confiscate iar poliţiştii continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de punerea în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice ori similare.

Potrivit articolului 90 din Legea 84 din 15 aprilie 1998, republicată, privind mărcile şi indicaţiile geografice constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă săvârşirea, fără drept, a următoarelor fapte:
a) contrafacerea unei mărci;
b) punerea în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice ori similare.
De asemenea, Legea 129 din 29 decembrie 1992, republicată, privind protecţia desenelor şi modelelor, la articolul 30 prevede că pe întreaga durată de valabilitate a înregistrării desenelor sau modelelor, titularul are un drept exclusiv de a le utiliza şi de a împiedica utilizarea lor de o terţă parte care nu dispune de consimţământul său. Titularul are dreptul de a interzice terţilor să efectueze, fără consimţământul său, următoarele acte: reproducerea, fabricarea, comercializarea ori oferirea spre vânzare, punerea pe piaţă, importul, exportul sau folosirea unui produs în care desenul sau modelul este încorporat ori la care acesta se aplică sau stocarea unui astfel de produs în aceste scopuri.
Săvârşirea fără drept a oricărui act prevăzut la articolul menţionat anterior, după data înregistrării desenului sau modelului, constituie infracţiunea de contrafacere şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani ori cu amendă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.