Sondaj: Ce parere au românii despre pandemie și cât de vrav a scăzut încrederea în autorități?

Un studiu realizat de Avangarde prezintă o imagine de ansamblu a stării populaţiei din România în pandemie, în luna martie 2021, după ce au fost chestionate 910 persoane. Conform studiului, 79% din populaţia României consideră că situaţia ţării în contextul pandemiei de coronavirus se îndreaptă într-o direcţie greşită, doar 6% dintre români cred că ne vom întoarce la normal până la sfârşitul acestui an.

Ce spun românii despre revenirea la normal

Românii au fost întrebaţi când cred că viaţa va reveni la normal, luând în considerare evoluţia pandemiei de coronavirus la nivel mondial. 23% dintre respondenţi au spus că ne vom întoarce la stilul de viaţă de dinainte de pandemie în a doua parte a anului 2022. 21% dintre aceştia au spus că viaţa nu va mai reveni la normal niciodată. 2% dintre respondenţi au spus că în această vară, iar 6% consideră că ne vom revendica viaţa, aşa cum o ştim, la finalul anului 2021.

Ce notă acordă românii Guvernului pentru gestionarea pandemiei

Românii sunt exigenţi cu autorităţile centrale pentru felul în care au gestionat pandemia. Niciun respondent nu a notat activitatea Guvernului cu 10. 63% dintre români au acordat note de 1, 2, 3 şi 4, iar 21% din respondenţi au notat Guvernul României cu 4, 5 şi 6. Doar 15% dintre respondenţi au acordat note peste 5.

Este vaccinarea anti-COVID necesară?

48% dintre respondenţi au spus că vaccinarea anti-COVID este necesară pentru toată lumea. 32% consideră că vaccinarea nu este necesară, în timp ce 3% dintre respondenţi cred că vaccinarea este o soluţie doar pentru persoanele cu vârste de peste 55 de ani.

Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson sau Sputnik? În ce vaccin au încredere românii

Conform studiului realizat de Avangarde, românii optează într-un număr foarte mare pentru vaccinarea cu Pfizer: 24% dintre respondenţi au spus că au încredere în acest ser. Moderna este ales de doar 6% dintre români, în timp ce 3% dintre aceştia aleg AstraZeneca. 13% dintre respondenţi au spus că au încredere în toate vaccinurile anti-COVID. Sputnik a fost ales de doar 1% dintre respondenţi.

Şi totuşi, cel mai mare procentaj este situat în dreptul variantei de răspuns „Niciunul”: 33% dintre respondenţi nu cred în niciun ser pe care îl au acum la dispoziţie pentru vaccinare.

În ce instituţii din România mai cred cetăţenii în 2021

Despre Armată, 57% dintre respondenţi au o părere foarte bună, iar Biserica se află pe al doilea loc, cu un procentaj de 47%. 24% dintre respondenţi au o părere bună despre Poliţie şi acelaşi procentaj se aplică şi pentru Peşedinţie.

DSP, Parlamentul şi Partidele sunt pe ultimul loc: 15% procentaj pentru DSP, 9% pentru Parlament şi doar 3% pentru Partide în ceea ce priveşte o opinie pozitivă manifestată de respondenţi.

Metodologie

Aceste răspunsuri vin din partea unui total de 910 persoane, dintre acestea 80% fiind cetăţeni care nu au fost infectaţi cu SARS-CoV-2. Doar 12% au spus că au trecut printr-o infecţie cu coronavirus. 55% dintre respondenţi cunosc persoane care au fost infectate cu SARS-CoV-2, iar 35% nu ştiu pe cineva care să fi trecut prin boală.

Studiul a fost derulat în perioada 15 martie 2021 – 26 martie 2021, pe un eşantion de 910 subiecţi din populaţia adultă neinstituţionalizată a României. Metoda de cercetare prin care au fost colectate datele în urma cărora s-a realizat studiul a fost CATI, adică interviurile telefonice. Marja de eroare pentru studiul Avangarde este de 3,2% pentru un nivel de încredere de 95%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.