STAREA TEHNICĂ A AUTOVEHICULELOR, ÎN ATENŢIA POLIŢIŞTILOR

politie rutieraPoliţia Română continuă seria de acţiuni preventive pentru reducerea evenimentelor rutiere grave, produse pe fondul nerespectării normelor legale privind starea tehnică a autovehiculelor pe drumurile publice. / În urma activităților desfășurate au fost constatate 118 infracţiuni, au fost aplicate 8.545 de sancţiuni contravenţionale și au fost indisponibilizate 12 autovehicule a căror stare tehnică de funcţionare punea în pericol circulaţia celorlalţi participanţi la trafic.

Sub coordonarea de specialitate a Direcţiei Rutiere din cadrul I.G.P.R., poliţiştii de la rutieră, împreună cu inspectori din cadrul Registrului Auto Român, au acţionat în trafic, în perioada 4 – 5 decembrie a.c., pentru verificarea stării tehnice a autovehiculelor.

Aceştia au acţionat pentru depistarea, identificarea şi tragerea la răspundere a celor care încalcă prevederile legale sau care comit infracţiuni la regimul circulaţiei.

În cadrul acţiunii, echipele mixte au controlat starea tehnică a autovehiculelor, urmărind dacă acestea îndeplinesc condiţiile tehnice pentru a putea circula pe drumurile publice.

Astfel, au fost verificate, în special, buna funcţionare a mecanismului de frânare şi a sistemului de direcţie, a instalaţiei de iluminare/semnalizare, precum şi a reglajului acesteia, legalitatea montării şi utilizării luminilor de altă culoare sau intensitate, a dispozitivelor ori accesoriilor de avertizare, altele decât cele omologate.

De asemenea, poliţiştii au mai verificat autenticitatea seriilor de identificare a vehiculelor, concordanţa datelor înscrise în certificatul de înmatriculare cu caracteristicile tehnice, deţinerea inspecţiei tehnice periodice şi valabilitatea acesteia, precum şi utilizarea anvelopelor de iarnă şi uzura acestora.

În cadrul activităţilor au fost verificate 16.392 de autovehicule, dintre care 4.051  de marfă, cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, 10.603 autovehicule cu o capacitate mai mare de 8+1 persoane şi 1.738 de autovehicule, folosite în regim TAXI.

În urma controalelor efectuate asupra autovehiculelor de marfă, au fost constatate 22 de infracţiuni, 14 dintre acestea fiind înregistrate la regimul circulaţiei rutiere. Totodată, au fost aplicate 1.859 de sancţiuni contravenţionale, 1.833 dintre acestea fiind la O.U.G. 195/2002, privind circulaţia pe drumurile publice.

Tot în urma acestor controale au fost reţinute 88 de permise de conducere, au fost retrase 163 de certificate de înmatriculare şi au fost imobilizate cinci autovehicule.

Ca urmare a verificărilor asupra autovehiculelor cu capacitate mai mică de 8 + 1 persoane, poliţiştii au constatat 93 de infracţiuni, 66 dintre acestea fiind la regimul circulaţiei rutiere şi au aplicat 6.154 de amenzi contravenţionale, 6.082 fiind înregistrate pentru constatarea unor nereguli prevăzute de O.U.G. 195/2002.

De asemenea, echipele de control au reţinut 382 de permise de conducere, au retras 448 de certificate de înmatriculare şi au imobilizat trei autovehicule.

Verificările autovehiculelor folosite pentru activităţi de taximetrie au condus la constatarea a trei infracţiuni, totodată fiind aplicate şi 532 de sancţiuni contravenţionale.

Dintre acestea, 442 au fost la 195/2002, privind circulaţia pe drumurile publice şi 87 la Legea 38/2003 privind activitatea de taximetrie.

Tot în urma verificărilor efectuate asupra conducătorilor de taximetre, au fost reţinute opt permise de conducere, au fost retrase 21 de certificate de înmatriculare şi a fost suspendat dreptul de utilizare pentru patru autovehicule.

Poliţia Română atrage atenţia asupra importanţei verificării periodice a stării tehnice a autovehiculelor, în special asupra bunei funcţionări a mecanismului de frânare, a sistemului de direcţie, a instalaţiei de iluminare/semnalizare, pentru o deplină siguranţă în timpul călătoriilor pe drumurile publice.

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.