Startup-ul noii generații de antreprenori la Sighetu Marmației !

În 21 octombrie 2014 la Sighetu Marmației a avut loc prima întalnire organizată de Liga Tinerilor Intreprinzători Sociali Democrați. Sub genericul “Startup-ul noii generații de antreprenori” dezbaterea a avut ca invitați speciali pe: Sorin Vlașin în calitate de Președinte al Organizației PSD Sighetu Marmatiei, consilier local și om de afaceri, Horia Scubli – viceprimar al municipiului Sighetu Marmației, Traian Dacian Ghent consilier local și om de afaceri, Vasile Moldovan consilier local, Dan Dunca consilier local și director al sucursalei Băncii Comerciale Carpatica, Petru Rednic consilier local și director de vânzări regiunea de nord a Piraeus Bank, Gabriel Omota consultant pe fonduri europene, Cosmin Butuza președinte TSD Maramureș. Alături de invitații speciali au fost prezenți din partea LTISD Maramureș: Iozsef Stauder președinte, Adrian Bersan vicepreședinte, Alina Prisecaru secretar și Mihaela Danea membru al Biroului Permanent.

În cadrul dezbaterii s-au discutat politicile și instrumente pentru creșterea și dezvoltarea durabilă a zonelor rurale și urbane, liniile de finanțare deschise pentru 2014-2020, atragerea de fonduri europene care să asigure o sustenabilitate pe termen lung a economiei naționale și punerea unui accent deosebit pe producție.

Printre participantii la eveniment s-au aflat și viitori antreprenori, motiv pentru care invitații speciali au prezentat Antreprenoriatul drept o alternativă de carieră și dezvoltare personală și au pus în lumină imaginea reală a antreprenorului român – creator de valoare și de locuri de muncă.

Pentru a evidenția cele expuse s-au prezentat facilitătile oferite de Guvernul Romaniei; în acest an 424 de tineri vor primi câte 25.000 de euro de la stat pentru a deveni antreprenori. Anul viitor, 240 de tineri vor primi de la stat aceeași sumă ca să își facă propria afacere si alți 150 de tineri vor primi de la stat ca să învețe să devină antreprenori și să își facă propria afacere.

Reprezentanții celor două bănci invitate la eveniment au prezentat produsele bancare specifice fiecăreia care alături de un proiect de finanțare nerambursabilă pot contribui la reușita tânărului antreprenor.

La sfârsitul dezbaterii au urmat discuții libere cu întrebări din partea celor prezenți și răspunsuri din partea invitaților speciali. În urma problemelor ridicate s-au identificat piedicile pe care un tânar le poate întâmpina atunci când dorește să-și întemeieze propria afacere:

  • birocrația fiscală ridicată

  • lipsa educației antreprenoriale

  • taxele ridicate din cadrul Registrului Comerțului

  • recrutarea de personal

  • inexistenta unor structuri de susținere a antreprenoriatului în rândul tinerilor

În acest moment există câteva forme de susținere a tinerilor antreprenori:

Programul START – are în vedere facilitarea accesului la finanțare a tinerilor întreprinzători și prin care sunt acordate finanțări nerambursabile de maximum 80% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 100.000 lei /benficiar.

Programul SRL-D – tinerii întreprinzători primesc un credit nerambursabil în valoare de până la 10.000 euro.

Programul KOGĂLNICEANU – constă în acordarea către IMM -uri a unei linii de credit pentru capital de lucru, garantată de stat, în procent de maxim 50% din valoarea finanțării. Valoarea maximă a unui credit garantat este de 5 milioane lei/IMM.

 Joszef Stauder în calitate de președinte LTISD Maramureș și Alina Prisecaru în calitate de secretar și-au exprimat dorința de a realiza cu sprijinului președintelui PSD Sighetu Marmației, domnul Sorin Vlașin, cât mai multe întâlniri de acest fel, următoarele întâlniri având drept participanți absolvenții de liceu. Prin aceste întâlniri se dorește o promovare cât mai bună a programului guvernamental „Firme de exercițiu”, program cu o alocare de circa 50 milioane euro care are drept obiectiv creşterea gradului de ocupare pentru absolvenţii de liceu şi pentru ucenici, precum şi creşterea adaptabilităţii acestora la cerinţele primului lor loc de muncă.

Firma de exerciţiu va constitui o metodă interactivă de învăţare pentru dezvoltarea spiritului antreprenorial şi va asigura sesiuni de mentorat, workshop-uri şi training-uri care să ajute tinerii să transforme o simplă idee într-un proiect şi mai departe, într-un model de business.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.