Stefan Bodea:,, Pentru curling e nevoie de patinoare dedicate, pe care nu se desfasoara nici un fel de alta activitate pe gheata”

Stefan Bodea: ,, Pentru curling e nevoie de patinoare dedicate, pe care nu se desfăşoară nici un fel de alta activitate pe gheaţă. O singură patină intrată pe o pistă de curling strică munca de o săptămână a unor specialişti calificaţi în pregătirea gheţii”

Curling-ul este in plina ascensiune si in tara noastra. Un sport care are nevoie de mai multa vizibilitate. Cu trecerea timpului  curling-ul va reusi sa atraga cat mai multi jucatori si reusitele vor veni intr-un viitor nu prea indepartat. Incepand de la numarul de jucatori care vor practica curling-ul pana la reusitele echipei nationale si echipelor inter-cluburi pe plan international.

Domnule vicepresedinte al Federatiei Romane de Curling, Stefan Bodea, cat de vechi este acest sport?

Prima atestare documentară datează din 1511, în Scoţia.

Care sunt regulile jocului? Cum se puncteaza si cum se numesc instrumentele de joc?

 La capătul pistei de curling există o ţintă formată din nişte cercuri concentrice către care se lansează, alternativ, pietrele celor două echipe care se confruntă. Fiecare joc se termină după epuizarea tuturor lansărilor, iar echipa aflată în interiorul ţintei, cel mai aproape de centru, ia un număr de puncte egal cu cel al pietrelor aflate mai aproape de centru decât cea mai bună piatră a adversarului. Instrumentele de joc constă din, după cum deja aţi aflat, obiectele care se lansează pe gheaţă, numite pietre întrucât sunt nişte „discuri” de granit, la care se adaugă măturile cu care se curăţă gheaţa pentru alunecarea ideală a pietrelor şi nişte încălţări speciale pentru alunecarea pe gheaţă.

 Pentru curling e nevoie de multe patinoare, asta inseamna ca sunt slabe sanse sa    sa se dezvolte  unitar acest joc in tara noastra?

Pentru curling e nevoie de patinoare dedicate, pe care nu se desfăşoară nici un fel de alta activitate pe gheaţă. O singură patină intrată pe o pistă de curling strică munca de o săptămână a unor specialişti calificaţi în pregătirea gheţii. Numărul de patinoare dedicate e bine să crească organic, în corelaţie cu numărul de participanţi din ţară. De exemplu, Ungaria are nişte performanţe decente la nivel european, având un singur patinoar cu două piste, iar Cehia a ajuns la campionate mondiale cu doar patru piste în toată tara, dar, în urma unor astfel de succesuri, popularitatea crescută a sportului a condus la construirea de piste suplimentare – azi au zece piste dedicate. Chiar şi ţări mai mari precum Germania se descurcă binişor (mondiale, olimpiade) cu o infrastructură similară. Probabil că acest sport se va dezvolta în ţara noastră în jurul unor centre de performanţă, de îndată ce vor apărea primele piste dedicate.

 Medalii pentru tara noastra e prea devreme sa vorbim? Campionat national de curling avem? Competitii inter-cluburi europene exista?

Avem deja o medalie de argint la Campionatele Europene, Grupa C, 2013, ocazie cu care ne-am calificat în Grupa B, unde am rezistat două sezoane:
Campionat naţional avem încă din anul înfiinţării Federaţiei, 2010, atât la băieţi, cât şi la fete şi la dublu-mixt.
În ceea ce priveşte competiţiile, curlingul este practicat într-un sistem asemănător cu cel de la tenis: echipe care se înscriu la turnee de diverse niveluri, unde câştigă bani, puncte şi recunoaştere, plus campionatele europene, mondialele şi olimpiada, unde fiecare ţară stabileşte propriile criterii de selecţie. Unitatea de măsură nu este clubul, ci echipa. Curlingul este un sport practicat de echipe de 4 oameni care au nevoie de ani de zile pentru a suda o relaţie funcţională care să asigure competitivitatea. Comparaţia cu tenisul rezistă în continuare, gândiţi-vă doar la fraţii Bryan.

Daca iubitorii de fotbal, de alte sporturi, au diverse aplicatii sa vizioneze astfel de transmisiuni, exista vreo aplicatie care sa transmita meciurile de curling? Sau, cum pot fi vizionate meciurile interne sau cele internationale?

 Cel mai bun loc de vizionat meciuri de curling, filmate profiesionist şi difuzate live, este canalul oficial al Federaţiei Mondiale: https://www.youtube.com/user/WorldCurlingTV
Pe lângă acesta, campionatele mari (europene, mondiale, olimpiade) sunt de regulă transmise de Eurosport.
Campionatul intern nu este difuzat în direct, ci de obicei doar ca live score pe aplicaţii dedicate. Pentru a ne urmări, cel mai bine este să daţi like paginii de Facebook a Federaţiei, unde publicăm toate anunţurile privitoare la competiţii.

 Un gand pentru cititorii jurnalmm

 Ne-am bucura să vedem o echipă maramureşeană de curling la campionatele naţionale. Bucureştiul şi Braşovul (unde avem antrenamente săptămânale) pot părea departe, dar Bratislava (unde disputăm anual campionatul naţional, pentru că e cel mai accesibil loc cu patinoar dedicat curlingului) e mai aproape de Baia Mare decât de Bucureşti.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.