ŞTIRE IMPORTANTĂ despre FACTURILE la CURENT! Ce TREBUIE să facă TOŢI ROMÂNII

La data de 1 ianuarie, piaţa energiei electrice va fi complet liberalizată, pentru toţi clienţii casnici din România. Consumatorii trebuie să ştie că au oricând opţiunea să schimbe furnizorul de energie electrică sau rămână la acelaşi furnizor, dar să schimbe contractul. Economiile la factură sunt în general notabile şi nu există niciun risc.

Toţi cei opt milioane de consumatori de energie electrică din România pot schimba, şi acum, şi după 1 ianuarie, furnizorul de energie şi/sau contractual de furnizare pe care îl au acum cu unul dintre cei patru mari furnizori de ultimă instanţă: Enel, Electrica, E.On şi CEZ. Cine nu o va face, va rămâne client care va primi eneregie electrică în sistem de ultimă instanţă, la preţuri care nu vor mai fi reglementate de stat, ci doar avizate. Iar factura va fi mai mare faţă de varianta în care ar trece pe cealaltă piaţă, cea concurenţială.

La ora actuală sunt zeci de furnizori pe piaţa concurenţială la care se poate transfera orice client casnic, dar, pentru cei care ezită să schimbe furnizorul, am făcut o comparaţie între tarifele aceluiaşi furnizor de la care primesc acum energie în regim de preţ reglementat de stat şi tarifele pe care le-ar primi dacă ar accepta oferta de energie electrică de piaţă liberă . Toţi cei patru mari furnizori de ultimă instanţă au şi oferte pentru piaţa liberă, iar economia la factură este în general substanţială. Iată situaţia pentru fiecare regiune în parte:

Muntenia Sud (Municipiul Bucureşti, judeţele Ilfov şi Giurgiu)

Consumatorii rămaşi în sistem reglementat plătesc furnizorului de ultimă instanţă (FUI) Enel un preţ final de 0,62 lei/kWh. În cazul în care decid să treacă din sistem reglementat pe piaţa concurenţială, dar să rămână la Enel, pot încheia, tot cu Enel, un contract de furnizare de energie pe piaţa concurenţială, în care preţul este cu 21% mai mic. Furnizorul are în ofertă abonamentul Enel fix online, cu un preţ de 0,49 lei/kWh. Un preţ mai bun pe piaţa concurenţială are doar RCS&RDS.

Banat (Judeţele Timiş, Arad, Caraş Severin şi Hunedoara)

Consumatorii rămaşi în sistem reglementat plătesc furnizorului de ultimă instanţă Enel un preţ final de 0,62 lei/kWh. În cazul în care decid să treacă din sistem reglementat pe piaţa concurenţială, dar să rămână la Enel, pot încheia, tot cu Enel, un contract de furnizare de energie pe piaţa concurenţială, în care preţul este cu 19 % mai mic, tot prin abonamentul Enel fix online, cu un preţ de 0,49 lei/kWh. Un preţ mai bun pe piaţa concurenţială are, şi în această zonă, tot RCS&RDS.

Dobrogea (Judeţele Tulcea, Constanţa, Ialamiţa, Călăraşi)

Consumatorii rămaşi în sistem reglementat plătesc furnizorului de ultimă instanţă Enel un preţ final de 0,65 lei/kWh. Dacă decid să treacă din sistem reglementat pe piaţa concurenţială, dar să rămână la Enel, acelaşi abonament Enel Fix Online are un preţ cu cu 19 % mai mic, tot prin abonamentul Enel fix online, cu un preţ de 0,53 lei/kWh. Un preţ mai bun pe piaţa concurenţială are, şi în această zonă, tot RCS&RDS.

Oltenia (Judeţele Argeş, Teleorman, Vâlcea, Dolj, Gorj, Gorj, Mehedinţi)

Citeste continuarea pe economica.net

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.