Studiu- Ce profesii vor să îmbrățișeze elevii de liceu

Cei mai mulți dintre elevii de liceu vor să devină avocați (15,4%), programatori (12,9%) și actori (11,4%), după cum reiese dintr-o cercetare realizată în rândul a 4.000 de elevi, din principalele orașe din vestul țării.

Un procent de 90% dintre aceștia aleg profesii liberale, care implică un anumit grad de independență și care presupun un puternic spirit antreprenorial.

Spiritul antreprenorial este întâlnit frecvent în cazul fetelor (34%), însă și în cazul băieților,  această trăsătură este evidentă, ocupând locul al doilea în analiza personalității lor (16%).  Aceștia s-au dovedit a fi, în primul rând, convenționali (39%) ceea ce înseamnă că tind să aleagă spontan activități care presupun respectarea ordinii și a rutinelor, adoptarea unor standarde clare, fiindu-le mai ușor să realizeze activități administrative sau care presupun muncă de birou.

Spre deosebire de fete, băieții sunt interesați cel mai mult de domeniul IT. Un procent de 38% dintre ei au spus că vor să devină programatori sau ingineri de sisteme informatice. Din trăsăturile lor de personalitate reiese că sunt potriviți pentru profesiile din domeniul IT, dar pot dezvolta cu ușurință și caracteristicile necesare pentru alte profesii cum ar fi expert contabil, agent imobiliar, funcționar bancar, laborant, inginer sau controlor de trafic aerian.

În cazul fetelor, cele mai multe dintre ele au ales în primul rând o carieră de avocat (20%). În plan secundar, ele sunt interesate și de profesii sociale, în alegerile lor fiind și profesii ca medic, psiholog sau profesor. Din analiza trăsăturilor lor de personalitate resiese că acestea sunt potrivite atât pentru profesiile pe care le aleg spontan, cât și pentru unele noi ca de exemplu specialist relații publice, educator, psiholog, medic, traducător sau asistent social.

Cercetarea a fost realizată de Samsung Electronics România, împreună cu D&D Research, în cadrul caravanei educaționale Samsung Trends of Tomorrow.

Studiul vine în contextul în care cifrele Agenţiei Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) aratau, în 2012, că 74% dintre românii care au absolvit o instituție superioară de învățământ nu sunt mulțumiți de profesia aleasă.

De asemenea, 80% dintre absolvenții români lucrează în alt domeniu decât acela pentru care s-au pregătit, iar majoritatea absolvenților nu-și găsesc un serviciu după finalizarea studiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.