Subvenții sub forma unor tarife reglementate pentru producătorii de electricitate din surse regenerabile

Producătorii de electricitate din surse regenerabile care dețin centrale cu o putere de până la 1 MW vor primi subvenții sub forma unor tarife reglementate la care electricitatea va fi preluată garantat în sistem și care se vor situa între 69,4 lei și 167 de euro pe MWh, au declarat surse oficiale din sectorul energetic.

Micii producători vor primi aceste tarife fixe, cunoscute și sub denumirea de ‘feed-in tariffs’, în locul certificatelor verzi, care reprezintă subvențiile pentru producătorii de energie regenerabilă cu capacități mai mari de 1 MW. Aceste tarife sunt în funcție de tehnologia folosită.

Astfel, potrivit unui document elaborat de Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) cel mai mic preț îl vor primi cei care vor folosi pentru producerea energiei gazele de fermentare a deșeurilor, respectiv 69,4 euro pe MWh.

Proiectele pe bază de culturi energetice și deșeuri forestiere vor primi 134 de euro pe MWh, iar cele pe biomasă — altele decât culturile energetice — vor beneficia de un preț de 109 euro pe MWh.
Microhidrocentralele noi vor primi 141,9 euro pe MWh, iar cele retehnologizate — 137,7 euro pe MWh.
Cel mai mare feed-in tariff va fi acordat proiectelor fotovoltaice, respectiv 167 de euro pe MWh.

În ceea ce privește producția de energie în cogenerare (energie electrică și termică simultan) de înaltă eficiență, producătorii care au centrale pe biomasă sub 2 MW vor primi un tarif de 154 de euro pe MWh, dacă folosesc culturile energetice sau deșeurile forestiere, și 134,3 euro pentru altfel de biomasă.
Producătorii de electricitate în cogenerare pe bază de gaze de fermentare a deșeurilor vor beneficia de un preț reglementat de 90,6 euro pe MWh.

În ceea ce privește producția de energie în cogenerare (energie electrică și termică simultan) de înaltă eficiență, producătorii care au centrale pe biomasă sub 2 MW vor primi un tarif de 154 de euro pe MWh, dacă folosesc culturile energetice sau deșeurile forestiere, și 134,3 euro pentru altfel de biomasă.
Producătorii de electricitate în cogenerare pe bază de gaze de fermentare a deșeurilor vor beneficia de un preț reglementat de 90,6 euro pe MWh.

Aceste tarife trebuie aprobate, însă, de Comisia Europeană, întrucât reprezintă un ajutor de stat acordat sectorului producției de energie electrică din surse regenerabile.
ANRE a trimis o notificare informală pe această temă în luna decembrie către Direcția Generală de Concurență de la Bruxelles, au declarat sursele menționate.

“Documentul este transmis la Comisia Europeană din decembrie 2013. DG Competition a transmis Consiliului Concurenței din România că așteaptă notificarea Legii de aprobare a OUG 57/2013 și apoi va trimite ok-ul. Sperăm ca acest lucru să se întâmple până la sfârșitul lunii martie’, au adăugat sursele citate.

Loading...

1 COMENTARIU

  1. O REFORMA economica si sociala reala se poate realiza numai printr-un PARTENEIAT,guvern si producatorii autorizati.Fiecare trebue sa participe-contribue in functie de posibilitati. CAUZA,blocajului economic este la Min.de Finante care din „GRESEALA”nu ABUZ,incaseaza DOUA tva-uri in loc de unu cum prevede legea.Primul din facturile de consum energie si materii prime achitate si al II-lea din vanzarea bunurilor si servicilor.Total tva incasat de buget=48% in loc de 24% cat prevede legea.Prin REPARAREA „GRESELII”,min.de Finante RESTITUE IMEDIAT a II-a,..a IX-a zi valoarea tva din facturile de consum energie si materii prime autorizati.Din acest moment TOATE preturile la bunuri si servicii SCAD justificat,legal,MORAL,real si transparent cu 24%,pentru ca suma restitita 24% LOGIC nu mai poate fi inclusa in pretul de productie.La aceste preturi de productie scazute cu 24% se adauga OBLIGATORIU tva de 24% NU de 9% si accizele.Acestea vor fi incasate de buget din vanzarea bunurilor si serviciilor.DECI min.de Finante nu trebue sa dea bani din buget CI SA RESTITUE TVA-ul din facturile de consum,-apa,curent,carburanti,gaze,telefoane,mat.de intretinere si reparatii.-…ACEASTA ESTE O STIMULARE REALA,UNICA si nediscriminatorie care creaza conditii egale de acces la resursele energetice si materii prime,tuturor celor care vor sa produa legal.Nu reduceri de CAS,indexari,ajutoare.NU SE POATE CA SA PRODUCI SE SA NU CONSUMI energie si materii prime.Acestea contin TVA de 24% pe care bugetul il incaseaza in momntul achitarii facturilor.SIMPLA RESTITUIRE A TVA 24% este STIMULARE UNICA,decenta reala,si nediscrimintorie.O restituire a tva de 24% din consumuri este mult superioara unui ajutor de stat de sub 24%.STIMULAND CONSUMUL,de energie si materii prime. -SCADEREA preturilor inseamna CRESTEREA puterii de cumparare cu 24% si ECHIVALEAZA cu marirea tuturor pensiilor,salariilor,ajutoarelor,…cu 24% FARA SA SE INTRODUCA BANI IN PIATA evitand inflatia.-TVA NU TREBUE REDUS CI RESTITUIT NUMAI PRODUCATORILOR AUTORIZATI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.